ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет30/06/2020

ПОТВРЂЕНО: У СИБИРУ ЗАБИЉЕЖЕНО РЕКОРДНИХ 38 СТЕПЕНИ ЦЕЛЗИЈУСОВИХ

 

МОСКВА, 30. ЈУНА /СРНА-Ројтерс/ - Руски Хидрометеоролошки центар потврдио је да је у сибирском граду Верхојанск забиљежена рекордно висока температура од 38 степени Целзијусових, током топлог таласа који је узнермирио научнике који се баве климатским промјенама.

 

Рекордно висока температура пријављена је раније овог мјесеца у Верхојанску, сјеверно од арктичког појаса, што је навело Свјетску метеоролошку организацију да од Москве затражи да потврди резултате мјерења.

Потврђујући податак да је рекордно висока температура забиљежена 17. јуна, шеф Центра Роман Вилфанд изјавио је током конференције за новинаре да је висока температура у региону забиљежена због јачих антициклона у подручју близу Арктика.

"Стручњаци сматрају да ће ова ситуација потрајати", рекао је Вилфанд.

Према ријечима Вилфанда, Верхојанск је и даље "хладни пол", уз подсјећање да је у том граду крајем деведесетих забиљежена рекордно ниска температура од минус 67,8 степени Целзијусових.

Арктик се загријава дупло брже од глобалног просјека.

Свјетска метеоролошка организација саопштила је прошле седмице да је податак о температури забрињавајући, али да се чини да је у складу са трендовима загријавања.