ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет01/07/2020

ПРЕКО 47.000 НОВИХ СЛУЧАЈЕВА ЗАРАЗЕ

 

ВАШИНГТОН, 1. ЈУЛА /СРНА-Ројтерс/ - Број нових случајева обољења ковид-19 у САД повећан је за преко 47.000 током претходног дана, показују званични подаци, што је највећи дневни раст од почетка пандемије, а водећи амерички стручњак за заразне болести упозорио је да би овај број ускоро могао бити удвостручен.

 

Калифорнија, Тексас и Аризона су нови епицентри заразе у САД и биљеже рекордан број инфицираних.

"Јасно је да сада немамо потпуну контролу. Веома сам забринут јер би ово могло да постане веома лоше", изјавио је пред сенатским комитетом доктор Ентони Фаучи, шеф Националног института за алергије и заразне болести.

Фаучи је рекао да би дневни број нових случајева могао да достигне 100.000 уколико се широм земље не предузме напор да се вирус обузда.

"Не можемо се само фокусирати на она подручја која имају пораст. Угрожена је читава земља", рекао је он.

Фаучи је додао да нема гаранција да ће бити направљена вакцина, али да су први подаци обећавајући.

"Надамо се да ће дозе бити доступне до почетка сљедеће године", рекао је овај здравствени званичник.

Број нових случајева ковида-19 се више него удвостручио у најмање десет америчких држава у јуну, укључујући Тексас и Флориду. У дијеловима Тексаса и Аризоне понестаје слободних кревета на одјељењима за интензивну његу.

Више од 126.000 Американаца је умрло од вируса корона, а милиони су изгубили радна мјеста јер су власти затварале јавни живот и привреду. Економија је доживјела велики пад у првом кварталу, а очекује се да ће учинак бити лош и у другом кварталу.