ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет01/07/2020

БРУТАЛНИ ПОЕТА, РЕВОЛУЦИОНАР И ДЕПРЕСИК

 

БИЈЕЉИНА, 1. ЈУЛА /СРНА/ - Амерички писац Ернест Хемингвеј /1899-1961/, добитник Нобелове награде за књижевност, аутор романа "За ким звонa звонe", извршио је самоубиство 2. јула 1961. годне.

 

У Првом свјетском рату учествовао је у борбама на италијанском фронту и сјећања на то вријеме изнио је у роману "Збогом, оружје".

Искуства из Шпанског грађанског рата забиљежио је у роману "За ким звона звоне", а са пута по Африци настали су "Сњегови Килиманџара" и "Зелени брегови Африке".

Хемингвеј је настојао да репортерски биљежи чињенице, што је карактеристика "школе" писаца коју је предводио између два свјетска рата.

Истицао је снагу основних људских нагона и дубоку жудњу за интензивним животом.

Најчешћи мотиви у његовим дјелима су рат, лов, пијанство, секс - и све то често у грубим, каткад и бруталним видовима.

Остала његова дјела су романи "Старац и море", "Покретни празник", "Прољећне бујице", "Сунце се поново рађа", "Смрт у поподневу", "Имати и немати", "Преко ријеке, па у шуму", драма "Пета колона"...

Ни данас нису јасне околности Хемингвејевог самоубиства.

Многи психолози, биографи и новинари трудили су се да открију разлог - психолози су то приписали његовом "лудилу" и депресији, међутим, његов пријатељ писац Арон Едвард Хочнер тврди да је Хемингвеја у смрт отјерало увјерење да је мета Еф-Би-аја /ФБИ/, амричке унутрашње безбједности.

Хемингвеј је у то вријеме симпатизирао Фидела Кастра, те је због својих веза са Кубом вјеровао да агенти знају за сваки корак који направи.

Хочнер, који је аутор дјела "Папа Хемингвеј" и "Хемингвеј и његов свијет" навео је да је Хемингвеј дословно постао параноичан због тога и да га је страх од федералаца натјерао да дигне руку на себе.

Да је Хемингвеј имао разлога да вјерује да га прати ФБИ показало се 1980. године када је, према Закону у слободи приступа информацијама, отворен документ о том америчком писцу.

Испоставило се да је ФБИ заиста имао забиљешке о Хемингвејовим намјерама да покрене "антифашистичку шпијунску мрежу", а у документима се наводи и то да је писац имао психичких проблема.

Тај документ ФБИ садржи 120 страница, а Хочнер је навео да му је јако жао што тада није узимао за озбиљно оно што му је Хемингвеј говорио.

Ернест Милер Хемингвеј убио се 2. јула 1961. године.