ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво01/07/2020

"ГРИН ТИМ": МИНИСТАРСТВО НЕ РАСПОЛАЖЕ РЕЛЕВАНТНИМ ИНФОРМАЦИЈАМА

 

НОВИ ГРАД, 1. ЈУЛА /СРНА/ - Предсједник Удружења "Грин тим" из Новог Града Марио Црнковић рекао је да није истинита тврдња министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић да Хрватска није донијела никакве акте који се тичу животне средине, истакавши да је разочаран одбијањем да буду формирани експертски и правни тим за одбрану Tрговске горе.

 

Црнковић је поручио да БиХ не може себи дозволити луксуз оклијевања кад је ријеч о намјери Хрватске да радиоактивни отпад одлаже у касарни Черкезовац на подручју општине Двор, на граници са БиХ.

Он је навео да је Хрватска у претходном периоду донијела низ докумената, почевши од претходне биолошко-еколошке карактеризације и претходне процјене утицаја на животну средину, те план анализе безбједности, као и студију о усклађењу оцјене прихватљивости.

"Као грађанин сам разочаран одбијањем да се формирају експертски и правни тим за одбрану Tрговске горе, Уне и свих нас. Међутим, као дијелу `Грин тима`, који се већ дуго година бави овом темом, намеће се питање ко је одговоран за то што Министарство иностраних послова не располаже свим релевантним информацијама", рекао је Црнковић.

Он је нагласио да већ сада има низ докумената везаних за микролокацију Черкезовац, као и подручје Tрговске горе гдје Хрватска планира да складишти радиоактивни отпад, који ће бити незнатно мијењани.

"План рада и финансијски план Фонда за финасирање разградње Нукеларне електране Кршко за ову годину више него јасно говоре о намјерама Хрватске, све уколико је неко и пропустио да су челни људи из Хрватске више пута јасно и недвосмислено поручили да је Tрговска гора њихов избор за радиоактивне отпаде из Кршког, за медицински отпад из читаве Хрватске, као и за друге опасне отпаде.

"Да ли је неко намјерно погрешно информисао Министарство, да ли је немање информација резултат лоше комуникације или је по сриједи нешто треће, јако је важно да дознамо у наредном периоду и исправимо грешку, те елиминишемо могућност њеног понављањ", истакао је Црнкоцић.

Црнковић сматра да је сада добар тренутак за промишљање о потреби укључивања представника невладиног сектора у радне и експертске групе јер и једни и други имају простора да дају вриједан допринос коначном рјешењу овог проблема.

Министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић данас је у саопштењу поставила питање "чему толика журба /за формирање Експертског тима за Трговску гору/ ако Хрватска још није усвојила ниједан службени акт који се тиче животне средине на локалитету Трговска гора, а које је по међународном праву дужна да достави БиХ на усаглашавање".


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: