ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет01/07/2020

ЗАПЛИЈЕЊЕНА ДРОГА ВРИЈЕДНА МИЛИЈАРДУ ЕВРА

 

РИМ, 1. ЈУЛА /СРНА/ - Италијанска полиција саопштила је данас да је заплијенила 14 тона амфетамина који је направила група "Исламска држава" у Сирији и да је ово највећа пљенидба овакве дроге у свијету.

 

Наркотик је био подијељен у 84 милиона таблета "каптагон" и сакривен унутар контејнера са индустријском робом.

Вриједност дроге процијењена је на око милијарду евра, а била је намијењена продаји на европском тржишту ради "финансирања тероризма", саопштила је финансијска полиција у Напуљу, пренио је АФП.

"Знамо да `Исламска држава` финансира своје терористичке активности углавном кријумчарењем дроге направљене у Сирији, која је у претходних неколико година постала највећи свјетски произвођач амфетамина", наводи се у саопштењу.

Полиција је објавила да су три сумњива контејнера стигла у луку Салерно, јужно од Напуља, са три велике цилиндричне ролне папира за индустријску употребу и индустријске машине.

Када је папир расјечен, а метални дијелови отворени, унутра су пронађене таблете дроге. На снимцима које је објавила полиција види се како пилуле испадају из ролни током њиховог отварања.

"Каптагон" је оригинално био намијењен за медицинску употребу, али је сада постао познат као "џихадистичка дрога" јер га исламисти често користе током борби, наводи се у полицијском саопштењу.