ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво01/07/2020

ПОСЛОДАВЦИ ДА ЗАШТИТЕ РАДНИКЕ ОД ВРУЋИНЕ

 

САРАЈЕВО, 1. ЈУЛА /СРНА/ - Министарство рада и социјалне политике Федерације БиХ /ФБиХ/ препоручило је послодавцима да, усљед временских неприлика изазваних високом температуром ваздуха, спроведу посебне мјере заштите којима ће спријечити наступање штетних посљедица по здравље радника.

 

Послодавцима се препоручује да размотре могућност прекида обављања послова на отвореном у периоду од 12.00 до 16.00 часова, саопштено је из Министарства рада и социјалне политике.

Уколико је рад код послодавца организован на такав начин да је немогуће примијенити ову мјеру, Министарство препоручује послодавцима да радницима који обављају послове на отвореном почетак радног времена помјере на 6.00 часова ујутро.

Препоручено је да за вријеме трајања оваквих временских прилика буде омогућено кориштење годишњег одмора радницима са хроничним обољењима, као и одсуства у складу са законом, колективним уговором или правилником о раду.

Федерално Министарство препоручује да установе које с радом почињу у 9.00 часова или касније, прилагоде почетак радног времена овој ситуацији.

Послодавци би требали омогућити адекватније одијевање радника у установама, предузећима, као и органима власти, те другим правним лицима, као и адекватно одијевање на службеним догађајима сједнице парламента, владе, прилагођено високим температурама, наводи се у саопштењу.