ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона02/07/2020

ЛИЧНА ОДГОВОРНОСТ - ЈЕДИНИ НАЧИН ЗАШТИТЕ ОД ВИРУСА КОРОНА

 

БАЊАЛУКА, 2. ЈУЛА /СРНА/ - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је једини начин заштите од вируса корона лична одговорност, односно поштовање мјера Републичког штаба за ванредне ситуације и Института за јавно здравство Српске, будући да не постоји вакцина, нити лијек.

 

Вишковић је навео да још није познато да ли ће бити другог таласа епидемије и у којем капацитету, али да Влада Републике Српске припрема здравствени сектор за евентуалну могућност да се вирус корона на јесен појави заједно са сезонским грипом.

"На простору старе Хирургије у Бањалуци за јесен припремамо још један дио резервних лежајева, маски, заштитних одијела и да се ту направи ковид болница", рекао је Вишковић синоћ за РТРС.

Он је напоменуо да ће казненим мјерама бити санкционисати грађани који се неодговорно понашају према мјерама заштите од вируса корона у Републици Српској.

Вишковић је нагласио да је Влада Српске на самом почетку епидемије имала задатак да изгради одбрамбени механизам - да заштити здравствени сектор и здравље људи, едукује и набави довољно заштитне опреме.

Говорећи о набавци респиратора у Републици Српској за вријеме епидемије вируса корона, Вишковић је навео да Српска тренутно на стању има 100 респиратора који нису ником подијељени.

Он је рекао да је Републички штаб за ванредне ситуације донио одлуку о набавци респиратора и овластио Институт за јавно здравство Републике Српске и Фонд здравственог осигурања Српске да спроведу процедуре и истакао да ниједан тај уређај није набављен, а да претходно струка није дала своје мишљење за сваки.

Вишковић је истакао да су респиратори у Републику Српску сукцесивно долазили и Српска ниједног момента није била без ових уређаја, те их је ресорно министарство давало надлежним здравственим установама.

Он је додао да ако се неко огријешио о закон током епидемије вируса корона треба да одговара без обзира на то којој политичкој партији припада и нагласио да је свој посао радио часно.

"Нити једну једину марку у цијелој причи нити сам помислио, нити ми је пало напамет да узмем! Размишљао сам само о томе да буде обезбијеђена сва заштитна опрема, заштићено здравље људи и здравствени систем Српске", рекао је предсједник Владе Републике Српске.

Он је рекао и да би опозиција највише вољела да се десило супротно - да није обезбијеђена заштитна опрема, да би могли причати да власт није способна.

Вишковић је додао и да се десило то да је ПДП-ов директор за Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ Александар Золак од свједока дошао у позицију оптуженог.

Када је ријеч о покретној болници у Залужанима, Вишковић је навео да је раскинут уговор о набавци те болнице јер није било могуће оцаринити медицинску опрему, те је Републици Српској враћен сав новац.

Он је рекао да је Главни координациони тим Републике Српске донио одлуку о монтирању покретне болнице јер је постојала информација да је медицинска опрема за тај објекат већ на граници и нагласио да Српска не би улазила у тај посао да се знало да ће настати проблем са Агенцијом за лијекове и сагласностима у вези са медицинском опремом.

"Ту настаје проблем. Неко намјерно зауставља ту медицинску опрему. Ако су по хитној процедури из Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ давана одобрења некоме ко није испуњавао услове, а овдје нису, онда значи да је приступ био селективан", истакао је Вишковић, додајући да сматра и данас да је тај објекат потребан Републици Српској.