ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво03/07/2020

У ТОКУ ИНСПЕКЦИЈСКИ НАДЗОР НАД ОТПАДОМ У БОСАНСКОМ ГРАХОВУ И ДРВАРУ

 

САРАЈЕВО, 3. ЈУЛА /СРНА/ - Директор Федералне управе за инспекцијске послове Анис Ајдиновић рекао је данас Срни да је у току инспекцијски надзор над рециклажним отпадом који је истоварен у Босанском Грахову и Дрвару.

 

Он је истакао да ће о резултатима инспекцијског надзора спорног отпада у Босанском Грахову и Дрвару јавност бити благовремено информисана.

Ајдиновић је додао да инспекцијски надзор врше Инспекција за заштиту животне средине и Тржишна инспекција Ливањског кантона, а све у кородинацији са Федералном управом за инспекцијске послове, Инспекторатом урбанистичко-грађевинске, еколошке, комуналне и стамбене инспекције, као и санитарном инспекцијом.

Становници Босанског Грахова блокирали су јуче путне правце према Дрвару, Ливну и граничном прелазу Стрмица ка Хрватској у знак протеста што је у центар града истоварен рециклажни отпад из Италије.

"Хитно захтијевам да се отпад измјести из Босанског Грахова. У питању је текстилни отпад, због чега постоји сумња да се у отпаду налазе и заштитне маске", рекао је Срни начелник општине Грахово Милорад Глигић.

Према његовим ријечима, три шлепера отпада који је стигао из Италије истоварено је у бившу фабрику обуће "Борац" у самом центру града, док се неутврђена количина отпада налази и на локалној депонији Корита.

Начелник општине Дрвар Душица Рунић рекла је Срни да је у Дрвар у довезен отпад непознатог поријекла на простору некадашње Панелке и да је с тим у вези општина предузела све неопходне законске кораке како би се утврдила одговорност за овај несавјесни чин.

Седам шлепера текстилног отада из Италије, идентичног оном који је истоварен у Босанском Грахову, истоварен је и у кругу некадашње фабрике "Грмеч" у Дрвару, речено је Срни у овој општини.

Рунићева је навела да је дозволу за увоз отпада, који је истоварен у Дрвару и Босанском Грахову, издало федерално Министарство туризма и екологије на дан 16. марта, када је на нивоу ФБиХ проглашено стање природне несреће, а на основу рјешења за издавање дозволе за управљање отпадом, издатог од Министарства грађевинарства, обнове, просторног уређења и екологије Ливањског кантона, издатог 19. фебруара.