ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика03/07/2020

ЦВИЈАНОВИЋ: ЗАЈЕДНИЧКИ НАСТУП НА ИЗБОРИМА У СРЕБРЕНИЦИ И МОСТАРУ

 

БАЊАЛУКА, 3. ЈУЛА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да ће политичке партије из Републике Српске заједнички наступити на изборима у Сребреници и Мостару.

 

Након данашњег састанка са представницима политичких партија и шефова клубова партија заступљених у Представничком дому и Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, Цвијановићева је навела да је заједничка процјена учесника састанка да у Сребреници као једном од стратешки важних мјеста, треба да постоји заједнички наступ на изборима.

"Донијели смо јасне ставове, као што смо то имали и у претходном периоду. У наредних пет до седам дана треба да се обаве разговори на локалном нивоу и ти ће разговори имати подршку свих ових политичких партија, након чега можемо да кренемо у промоцију заједничке кандидатуре", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Цвијановићева је навела да ово представља својеврстан позив политичким партијама у Српској да у наредних неколико дана сједну и да се постигне одговорајући договор који ће бити поздрављен од руководства политичких партија.

Што се тиче Мостара, Цвијановићева је нагласила да је ту ситуација нешто другачија, с обзиром на то да су у току о дређене припремне активности које се тичу одржавања избора први пут након много година.

"Изразили смо апсолутно незадовољство положајем српске заједнице у Мостару, али и потребу да се под хитно ријеши питање конститутивности, стварне, практичне и политичке конститутивности српског народа у појединим кантонима и генерално у Федерацији БиХ", истакла је Цвијановићева.

Предсједник Српске је додала да ће у контексту предстојећих активности, српским клубовима бити препуштено да обаве додатне консултације за доношење Изборног закона.

"Ту је магловита ситуација када је у питању будућност и шта то треба да ужива српска заједница. Оно што је важно јесте да какво год да буде рјешење и исход ових законодавних активности које су пред нама, посебно је важан наш закључак на данашњем састанку да ми желимо и ићи ћемо са заједничким наступом и кад је у питању град Мостар", рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је поручила Србима који живе у Мостару да знају да уживају подршку Републике Српске, да су политичке партије овдје сложне, да разумију њихову позицију и да ће на сваки могући начин, законодавним и политичким средствима, настојати да обезбиједе њихову бољу позицију.

"Желимо да Срби у Мостару буду дио тражења рјешења и функционисања рјешења које ће бити постигнуто и да та позиција мора бити ојачана", нагласила је Цвијановићева.

Састанку у Бањалуци присуствовали су и предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић, који је и лидер Демоса, те српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је лидер СНСД-а.

Састанку су присуствовали и шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ, предсједавајући Дома народа парламента БиХ Никола Шпирић, предсједник Уједињене Српске Ненад Ставандић, предсједник НДП-а Драган Чавић, предсједник СПС-а Горан Селак, генерални секретар ДНС-а Дарко Бањац, потпредсједник СДС-а Радо Савић и замјеник предсједника ПДП-а Ненад Вуковић.