ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика03/07/2020

ШУКАЛО: ПРАВНО НЕСИГУРАН ЖИВОТ БиХ НЕ МОЖЕ ДУГО ДА ПОТРАЈЕ

 

БАЊАЛУКА, 3. ЈУЛА /СРНА/ - Савјетник предсједника СНСД-а Милорада Додика Марко Шукало изјавио је за Срну да Уставни суд БиХ тумачи уставне одредбе неконзистентно и од случаја до случаја.

 

Коментаришући Одлуку Уставног суда којом се одбацује захтјев посланика СНСД-а за оцјену уставности одлуке Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ о одгођању локалних избора, Шукало је рекао да Уставни суд захтјеве узима у разматрање искључиво када то њима одговара.

"Уставом БиХ прописано је да је БиХ демократска држава која функционише на принципу владавине права и на основу слободних и демократских избора. Уставни суд се могао позвати на ову формулацију Устава БиХ и констатовати да је угрожено право грађана на слободне и демократске изборе", нагласио је Шукало, који је и докторанд Уставног права.

Према његовим ријечима, да се Уставни суд упустио у меритум одлучивања, морао би одлучити у смислу да је противуставна одлука Централне изборне комисије БиХ којом је одгођено одржавање локалних избора.

"Одлуком ЦИК-а БиХ повријеђен је Устав БиХ, и то члан 1, став 2, а Уставни суд је био у обавези да заштити Устав. Али Уставни суд БиХ се у великом броју случајева ставио у улогу уставотворца и одлучивао је како у датом тренутку одговара одређеним политичким снагама у Сарајеву", поручио је Шукало.

Шукало је додао да Уставни суд БиХ, умјесто да допринесе стабилности јасним и недвосмисленим тумачењем Устава, одлучивањем од случаја до случаја уноси додатну дозу неповјерења како у тај Суд, тако и у заједницу БиХ и све њене институције.

"Треба се подсјетити да је Уставни суд у многим случајевима одлучивао када није имао основа за то, а да се при конкретном кршењу Устава проглашавао ненадлежним", додао је Шукало.

Он је напоменуо да су многе пренесене надлежности на ниво заједнице антиуставне, али Уставни суд никада није нашао за сходно да одлучује о тим питањима, док је са друге стране одлучивао о ономе за шта није надлежан.

"БиХ живи правно несигуран живот, који не може дуго да потраје", истакао је Шукало.

СНСД је 26. маја упутио Уставном суду БиХ захтјев за оцјену уставности и законитости одлуке Централне изборне комисије БиХ да избори буду одгођени за 15. новембар. Уставни суд БиХ одбацио је захтјев, наводећи да је то у надлежности редовног суда.