ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија03/07/2020

ОТВОРИТИ ПИТАЊЕ ИЗВОЗА ЦРВЕНОГ МЕСА У ЗЕМЉЕ ЕУ

 

САРАЈЕВО, 3. ЈУЛА /СРНА/ - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић оцијенили су на данашњем састанку у Сарајеву да је у наредном периоду са представницима Делегације ЕУ у БиХ потребно отворити питање извоза црвеног меса у земље ЕУ, али и на друга тржишта.

 

Фокус данашњег састанка био је на спољнотрговинском промету црвеног меса, с обзиром на остварене вишкове домаће производње и смањени унутрашњи конзум у Републици Српској и Федерацији БиХ.

Саговорници су изразили опредјељење за што скорије изналажење адекватног рјешења за организовање цјелокупног пописа у пољопривреди, као и пописа и чиповања стоке, што је неопходно у процесу спољнотрговинског промета са партнерима са којима БиХ има потписане међународне уговоре, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа.

"Овим бисмо у значајној мјери дали подршку примарној домаћој производњи, али и смањили могућност евентуалних неправилности у том пословању. То је дугорочно значајно из аспекта креирања стратегија и акционих планова за развој примарне производње, а и спољнотрговинског промета", рекао је Кошарац.

Данашњи састанак дио је редовних контаката министра Кошарца са надлежним министром из Републике Српске ради потпуне координације у политикама из области пољопривреде, уз уважавање уставних надлежности.

Кошарац и Пашалић најавили су да ће наредне седмице одржати састанак са федералним министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Шемсудином Дедићем с циљем наставка започетих заједничких активности.