ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво03/07/2020

ПЈЕСНИК ИЗ ЛОПАРА ДОНИРАО НОВЧАНУ НАГРАДУ ЗА ОБНОВУ ЦРКВЕ У ПРИЗРЕНУ

 

ГРАЧАНИЦА, 3. ЈУЛА /СРНА/ - Пјесник Слободан Јовић из Лопара поклонио је новчани износ награде "Перо деспота Стефана Лазаревића" за обнову Храма Светог Пантелејмона у Призрену, саопштено је из Дома културе у Грачаници.

 

Овогодишња награда "Перо деспота Стефана Лазаревића" одлуком жирија припала је Јовићу, који је истакао да су њему и његовом стваралаштву посебну част учинили име награде, жири и мјесто на коме се додјељује.

"Чињеница да награда долази на Мајевицу указује на то да жири води рачуна о цјелини српског духовног и културног простора. Косово нас не заборавља, па тако и ми њега не смијемо заборавити ни као географски нити као симболички појам", рекао је Јовић.

Он је навео да је одлука да новчани дио награде усмјери за обнову Храма Светог Пантелејмона у Призрену логична јер "обнављајући храм, обнављамо себе, уздајући се у молитве Светог Пантелејмона пред Господом".

Из Дома културе у Грачаници, установе која је један од организатора Видовданског пјесничког причешћа, додају да Црква Светог Пантелејмона у Призрену припада малим градским црквама које су у различитим периодима подизане и рушене.

Црква је подигнута у 14. вијеку, а њена темељна реконструкција и обнова извршена је између два свјетска рата.

Изгоном српског становништва 1999. године и мартовским погромом 2004. године црква је доспјела у тешко и рушевно стање, па је њена обнова започета почетком ове године и значи да грађани Призрена и Срби, ма гдје да живе, вјерују у обнову својих светиња, наводе из Дома културе.

Одбор за обнову Цркве Светог Пантелејмона, Епархија рашко-призренска, Црквена општина Призрен, основали су Фонд за помоћ у обнови цркве, а донације се могу уплатити на рачун Црквене општине Призрен број: 205-171950-84.