ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика03/07/2020

ОБЕЗБИЈЕДИТИ НОВАЦ ЗА ЛОКАЛНЕ ИЗБОРЕ

 

САРАЈЕВО, 3. ЈУЛА /СРНА/ - Централна изборна комисија данас је поново позвала институције на нивоу БиХ да обезбиједе новац за локалне изборе чије је одржавање планирано 15. новембра.

 

У саопштењу Канцеларије ЦИК-а за односе са јавношћу наводе да "Комисија БиХ у континуитету од почетка ове године апелује и позива надлежне доносиоце одлука у БиХ да је потребно у законом утврђеном року обезбиједити финансијска средства за организацију и спровођење локалних избора 2020. године".

"Непоштовање рока утврђеног Изборним законом БиХ који се односи на обезбјеђивање финансијских средстава за изборе довело је до одгађања одржавања локалних избора са 4. октобра на 15. новембар", саопштено је из ЦИК-а.

У саопштењу се констатује да је ситуација и сада "непромијењена" и да "финансијска средства још нису обезбијеђена".

Из ЦИК-а наводе да је реализација изборних активности које су прописане Изборним законом БиХ и раније утврђеним Оперативним планом спровођења изборних радњи доведена у питање.

"Једна од тих активности је излагање привремених бирачких спискова, и то у периоду од 18. јула до 17. августа. Штампање привремених бирачких спискова, а затим њихово паковање и дистрибуција требало је да почне сутра, али због чињенице да финансијска средства нису обезбијеђена, та активност неће бити реализована на вријеме", тврде из ЦИК-а.

Из ове институције су упозорили да "евентуално скраћивање периода у којем ће јавност имати увид у привремени бирачки списак може утицати на тачност, ажурност и укупни интегритет бирачког списка".

"На овај начин информишемо јавност да је ситуација алармантна и да је озбиљно угрожен изборни процес у БиХ", тврде из ЦИК-а.

"Позивамо још једном надлежне органе власти у БиХ да обезбиједе финансијска средства за организацију и спровођење локалних избора у БиХ", наведено је у апелу ЦИК-а.