ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво04/07/2020

СЛИЈЕДИ КРИВИЧНА ПРИЈАВА, НАДЛЕЖНИ ДА ИСПИТАЈУ ДОЗВОЛЕ

 

САРАЈЕВО, 4. ЈУЛА /СРНА/ - Федерални министар екологије и туризма Едита Ђапо најавила је да ће у понедјељак, 6. јула, поднијети кривичну пријаву и затражити од надлежних истражних органа да испитају све дозволе фирме "Кром рециклажа" из Дрвар, чији су поступци узнемирили и забринули грађане ове и општине Босанско Грахово.

 

"Уколико се установи да компанија није спремна за рад, отпад који је увезен из Италије биће враћен, увозник кажњен, а сви у општини Дрвар и Ливањском кантону који су издали потребне документе и дозволе за рад одговараће у тужилаштву", навела је Ђапо.

Она је изразила подршку начелнику општине Дрвар Душици Рунић и грађане ове локалне заједнице у њиховој борби да се све сумњиве околности изведу на чистац.

Ђапо сматра да је неопходно испитати све околности како је инвеститор из Србије добио документе од Општинског суда у Ливну, потом потребне документе издате од општине Дрвар и дозволу за управљање отпадом коју је издало Министарство грађевине, обнове, просторног уређења и заштите животне средине Ливањског кантона.

"Федерално министарство екологије и туризма документацију цијени на основу онога што добије. У случају фирме `Кром рециклажа` добили смо уредне документе и на основу њих смо морали поступати", навела је Ђапо.

Она је нагласила да је Федерално министарство екологије и туризма када је у питању издавање дозвола у овом случају доведено пред свршен чин, као и у неким другим случајевима.

Према њеним ријечима, ако странка достави уредну документацију коју издају нижи нивои власти, министарство на чијем је челу, хтјели то или не, према закону мора издати дозволу.

"Због тога је сада неопходно да тужилаштво истражи како је фирма `Кром рециклажа` регистрована у суду, а суд написао да је сједиште фирме у згради општине Дрвар, али и све друге детаље", навела је Ђапо.

Ђапо је позвала кантоналног министра да објасни зашто је кантонална дозвола издата без јавне расправе и учешћа јавности.

"Ако је фирма регистрована на адреси Титова 1 у Дрвару, а на тој адреси се налази зграда општине Дрвар, очигледно је да постоје одређене малверзације", истакла је Ђапо.

Она је поручила грађанима да се токови отпада прате у ЕУ и БиХ, тако да нема бојазни да неопасни отпад може остати у БиХ уколико се не употребљава у сврхе за које је увезен.