ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво04/07/2020

ВИШКОВИЋ СУТРА НА ОБИЉЕЖАВАЊУ СТРАДАЊА СРБА У ПОДРИЊУ

 

БАЊАЛУКА, 4. ЈУЛА /СРНА/ - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић сутра ће у Братунцу присуствовати програму обиљежавања страдања Срба у Подрињу у одбрамбено-отаџбинском рату.

 

Програм обиљежавања почиње парастосом на Градском гробљу 11.00 часова, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

На гробљу у Братунцу сутра ће бити служен парастос за 3.265 Срба из средњег Подриња погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату, међу којима су и они побијени на Петровдан прије 28 година у селима око Сребренице и Братунца.

На Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца у нападу муслиманских снага погинуло је 69 Срба, а 22 је заробљено, па убијено.

Због актуелних епидемиолошких мјера ове године обиљежавање ће бити скромније и са ограниченим бројем учесника за разлику од претходних година када је годишњицама страдања присуствовао велики број званица и грађана.

Након служења парастоса, уз централни спомен-крст на братуначком гробљу цвијеће ће положити делегације институција Републике Српске, Владе Србије, Амбасаде Русије у БиХ, републичких организација проистеклих из рата, борачких организација и општина из регије Бирач, те трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ.

За бројне масовне злочине над Србима, које су муслиманске снаге из Сребренице под командом Насера Орића починиле од 1992. до 1995. године, још нико није одговарао.