ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона05/07/2020

У НОВОМ ПАЗАРУ ОД АПРИЛА ДО 2. ЈУЛА ПРЕМИНУЛО 46 ОСОБА

 

БЕОГРАД, 5. ЈУЛА /СРНА/ - У Болници у Новом Пазару од априла до 2. јула регистровано је 46 смртних случајева, а епидемиолошка ситуација у овом граду је и даље тешка, али се стабилизије, изјавио је потпредсједник Владе Србије Расим Љајић.

 

Љајић је одбацио наводе да се лажирају подаци о обољелим и преминулим, те истакао да се подаци из новопазарске болнице саопштавају на дневој бази и да не види мотив да би неко скривао било шта о броју преминулих, са или без ковида 19.

Он је навео да је 35 преминулих из Новог Пазара и 11 из Tутина. "Њих десеторо је имало негативан ПЦР тест, дакле не би требало формално ни да их рачунамо у ковид, такав је протокол. Али ми смо укључили и њих јер су лекари написали да се сумња на ковид", појаснио је Љајић за ТВ Прва.

Он је додао да је одступање могуће једино ако је неко умро код куће, а не у болнци, а боловао је од ковида, али то су два или три случаја.

Хоспитализовано је 238 пацијената у новопазарској болници и још 20 у ковид болници.

У Новом Пазару, додао је, још има пуно обољелих и велики је притисак у ковид амбуланти, али се сада пуно људи одлучује на преглед за разлику од раније када су се лијечили по кућама.

"Долази 250 људи на преглед у ковид амбуланте, а толико их сигурно има по кућама", рекао је Љајић и навео примјер да су дјеца по 15 дана лијечила код куће старе родитеље медом и прополисом, а онда у завршној фази упале плућа траже помоћ од љекара када је, вјероватно, немогуће било шта и учинити.

Љајић је потврдио да се погоршала ситуација у Сјеници, гдје је инфициран и одређене број медицинских радника, те је тамо упућена екипа љекара из Крагујевца, која је дошла у из Нови Пазар.

Љајић је истакао да је да је проблем у Новом Пазару настао због недостатка кадрова, а не опреме или било чега другог, те да су сада ту љекари из цијеле Србије, што улива наду да ће ситуација бити колико-толико стабилизована.