ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија07/07/2020

ПОСЛАНИЦИ ДАНАС О ПРИЈЕДЛОГУ ЗАКОНА О БУЏЕТУ ПО ХИТНОМ ПОСТУПКУ

 

САРАЈЕВО, 7. ЈУЛА /СРНА/ - На дневном реду сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ данас ће се наћи Приједлог закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2020. годину, по хитном поступку.

 

Предсједништво БиХ усвојило је 26. јуна Приједлог закона о буџету институција и међународних обавеза БиХ за 2020. годину у износу од 996.000.000 КМ и упутило га Парламентарној скупштини БиХ на усвајање.

Пред посланицима ће се наћи и Приједлог закона о избору судија Уставног суда БиХ које је претходно бирао предсједник Европског суда за људска права.

Посланици ће расправљати и о негативном мишљењу Уставноправне комисије овог дома на овај законски приједлог.

У Приједлогу закона, који би посланици требали да разматрају у првом читању, наведено је да БиХ избором искључиво држављана БиХ треба да обезбиједи властити суверенитет, који је ограничен досадашњим начином избора троје страних држављана за судије Уставног суда.

Предлагачи закона су предсједавајући овог дома Небојша Радмановић /СНСД/, Сњежана Новаковић-Бурсаћ /СНСД/, Ненад Стевандић /Уједињена Српска/, Ненад Нешић /ДНС/, Јаков Галић /Српски клуб/, Обрен Петровић /СНСД/, Драган Богданић /СНСД/, Сања Вулић /СНСД/, Љубица Милјановић /СНСД/, Борјана Кришто /ХДЗ БиХ/, Никола Ловриновић /ХДЗ БиХ/, Мијо Матановић ХДЗ БиХ/, Предраг Кожул /ХДЗ БиХ/ и Даријана Филиповић /ХДЗ/ БиХ.

На дневном реду сједнице је и Приједлог закона о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, чији су предлагачи посланици Наше странке Мирјана Маринковић Лепић и Предраг Којовић.

Предлагачи траже да се у другом читању, по скраћеном поступку из Закона о платама и накнадама брише одредба којом је између осатлог утврђена и накнада за вријеме продуженог радно-правног статуса изабраних лица и именованих званичника.

Као разлог за измјене и допуне Закона о платама и накнадама запосленим у институцијама БиХ предлагачи наводе вишеструко већа примања посланика и делегата у парламенту БиХ у односу на примања грађана.

За спровођење овог Закона, наводе предалгачи, нису потребна додатна финансијска средства, те да ће бити направљене знатне уштеде.

Они наводе да је износ средстава на име паушала посланицима и делегатима 40.671 KM нето, што за мандатни период од четири године износи 1.952.245 KM.

Пред посланицима ће се наћи мишљење Савјета министара, који подржава уштеде које би биле постигнуте овим законским рјешењем, али уз скретање пажње на одредбу у Уставу БиХ којом је прописано да накнада, за лица која обављају функције у институцијама БиХ, не може бити умањена за вријеме трајања мандата.

Уз Приједлог су достављена и мишљења надлежних комисија, о којима ће се посланици изјашњавати.

Дневним редом је предвиђено и разматрање Приједлога закона о допуни Закона о акцизама у БиХ, у првом читању.

Овим законским рјешењем је предвиђено да се пет одсто укупног износа прикупљеног по основу акцизе на дуванске прерађевине усмјери намјенски према Фонду солидарности Републике Српске, ФБиХ и надлежној институцију у Брчко дистрикту, није добио позитивно мишљење Комисије.

Посланици ће расправљати и мишљењу Комисије за финансије и буџет, која је са пет гласова за, једним против и три уздржана прихватила принципе Приједлога.

Уставноправна комисија, на сједници одржаној јуче, такође је дала негативно мишљење.

Посланици би требали расправљати и о два Приједлога закона о измјенама Изборног закона БиХ.

Захтјев за разматрањем једног приједлога поднијели су посланици Никола Ловриновић, Предраг Кожул, Борјана Кришто, Даријан Филиповић, Мијо Матановић, Адил Османовић, Сафет Софтић, Алма Чоло, Шемсудин Дедић, Халид Гењц, Нермин Мандр, Шемсудин Мехмедовић, Един Мушић и Денис Звиздић, док је други захтјев поднио Џенан Ђонлагић, Златан Бегић, Влатко Главаш и Енвер Биједић.

Посланици ће расправљати и о Мишљењу Уставноправне комисије, која није прихватила принципе Приједлога посланика ДФ-а.

На дневном реду сједнице је, у другом читању и Приједлог закона о измјени и допунама Кривичног закона БиХ, чији су предлагачи посланици Саша Магазиновић, Јасмин Емрић и Шемсудин Мехмедовић.

У дневни ред је уврштен и Извјештај комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о Захтјеву посланика Мирка Шаровића, Драгана Мектића, Мире Пекић, Бранислава Бореновића, Предрага Којовића, Аиде Баручије, Мирјане Маринковић Лепић, Дамира Арнаута, Нермина Никшића, Саше Магазиновића, Наде Младине и Зукана Хелеза за иницирање гласања о реконструкцији Савјета министара БиХ, којим су тражили смјену замјеника министра цивилних послова у Савјету министара Синише Илића.

Комисија није постигла сагласност о овом посланичком захтјеву.

Предлагачи наводе да је Илић, у вријеме ванредног стања у Републици Српској, због епидемије вируса корона, организовао окупљање у породичној кући због прославе Васкрса.

Посланици би требало да разматрају још неколико извјештаја комисија о постизању сагласности, као и извјештаје о раду појединих институција БиХ.

На дневном реду сједнице је Информација о стању јавне задужености БиХ на дан 31. децембар прошле године, те Иницијатива посланика Предрага Којовића, Аиде Баручије, Мирјане Маринковић Лепић и Дамира Арнаута којом од Савјета министара тарже да најкасније у року од 15 дана, у парламентарну процедуру достави измјене и допуне Закона о јавним набавкама.

Посланици би требали да се изјасне и о давању сагласности за ратифакацију неколико споразума.

Сједница је заказана за 11.00 часова.