ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона06/07/2020

ЗБОГ ЕПИДЕМИЈЕ "ЕГЗИТ" ЗА НЕКОЛИКО СТОТИНА ИЛИ НЕКОЛИКО ХИЉАДА ЉУДИ?

 

НОВИ САД, 6. ЈУЛА /СРНА/ - Организатори музичког фестивала "Егзит", најављеног од 13. до 16. августа, разматрају могућност да овај фестивал буде одржан за неколико стотина, а највише неколико хиљада људи због погоршане здравствене ситуације узроковане вирусом корона како у Србији, тако и Европи и свијету.

 

У саопштењу које осим "Егзита" потписују организатори још неколико музичких манифестација у Србији, наводи се да сигурно неће бити фестивала на којим ће бити присутно више десетина хиљада људи.

"Као алтернативу потпуном отказивању фестивала `Егзит` и сличних манифестација, разматрамо опцију у којој би се фестивали симболично десили са неколико стотина, или ако здравствена ситуација дозволи, неколико хиљада људи, колико је током лета дозвољено широм Европе", навели су организатори.

Организатори фестивала у саопштењу су исказали протест против, како кажу, стигматизације манифестација "као најопаснијег сегмента нашег друштва".

"Догађаји на отвореном, са смањеним капацитетом и до 99 одсто у односу на уобичајен број посетилаца и са применом свих здравствених мера, далеко су безбеднији него свакодневна циркулација више милиона људи у тржним центрима, теретанама, ресторанима, ноћним клубовима, јавном превозу и другим затвореним објектима", наводе организатори.

Управо из тих разлога, организатори фестивала одбијају да буду проглашавани за "легло заразе" и то у години, кад фестивали још нису ни одржани.

"Као што је опште познато, туристичка и манифестациона привреда најтеже су погођене пандемијом коронавируса и прети им потпуно гашење. Пад туристичке привреде у Србији од почетка године је чак 87 одсто, што ће довести до снажног негативног утицаја по целокупну српску економију", наводе организатори "Егзита".

У саопштењу се прецизира да су манифестације које представљају важан сегмент српског туризма, попут "Егзита", потпуним заустављањем доживјеле и максималан пад од 100 одсто.

"Уз то прети и потпуно гашење тих важних привредних грана и катастрофалних последица по десетине хиљада људи који живе од њих", наводе организатори у саопштењу и апелују на државу и друштво у цјелини да не дозволи потпуно гашење српских манифестација "са којима се Србија са правом поноси у цјелом свијету".

Осим "Егзита" саопштење су потписали и организатори "Бирфеста", "Нишвила" и "Лав феста".