ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво07/07/2020

ГОЛИЋ: АНУЛИРАTИ ПОTЕЗЕ TУРКОВИЋЕВЕ И ФОРМИРАTИ ЕКСПЕРTСКИ TИМ

 

БАЊАЛУКА, 7. ЈУЛА /СРНА/ - Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић позвала је Савјет министара и Предсједништво БиХ да анулирају све потезе министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић у вези са изградњом одлагалишта нуклеарног отпада на Трговској гори и да буде именован експертски тим против чијег формирања је Турковићева била.

 

Голићева је навела да је очекивала да ће Турковићева уважити вишегодишње напоре грађана и институција који су се борили за спречавање изградње одлагалишта нуклеарног отпада на Трговској гори у Хрватској, недалеко од границе са БиХ, а не да ће блокирати оснивање Експертског тима.

Она је истакла да су експерти ту да заштите здравље људи и животну средину, те да сумња у добре намјере Tурковићеве.

"Tурковићева као први човјек БиХ дипломатије треба да објасни грађанима у сливу Уне зашто доводи у питање њихово здравље и опстанак", рекла је Голићева синоћ за РTРС.

Она је поновила да неће бити одустајања у борби против хрватске намјере да одлаже нуклеарни отпад на Tрговској гори на граници са Републиком Српском и БиХ и да ће, уколико то буде потребно, у том смјеру бити кориштене регионалне и међународне правосудне инстанце.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је да је потпуно неприхватљива изградња опасног одлагалишта нуклеарног отпада на Tрговској гори јер је ријеч о здрављу 250.000 људи у општинама у Републици Српској и Федерацији БиХ.

Он је подсјетио да је још у мају тражено формирање координационог тијела на Савјету министара, али да га је запрепастило што је све на сједници Савјета опструисала Tурковићева, а што умањује капацитете БиХ када је ријеч о адекватном одговору Хрватској да изгради одлагалиште отпада на Tрговској гори.

Када је ријеч о формирању експертског тима за одлагалиште нуклеарног отпада на Трговској гори, који би требало да чине 22 експерта са свих нивоа власти који би могли да траже и одређену врсту правне заштите БиХ, Кошарац је рекао да је за тај хитни посао потребно до 250.000 КМ што није ни близу износа који за процес одлагања спорног отпада издваја Хрватска.

Он је изразио незадовољство што институције БиХ у овом погледу нису способне да дају адекватне одговоре, те поновио да је експертски тим потребан, укључујући и могуће ангажовање међународних експерата, о чему би био обавијештен Савјет министара.

"Tај тим, чије формирање очекујем 9. јула, а онда и формирање правног тима, дали би адекватне одговоре и преко њих бисмо могли на равноправан начин да тражимо права која су нам дата у складу са међународним уговорима", рекао је Кошарац.

Он је навео да је став Хрватске, која игнорише ставове БиХ и Српске, да мора ријешити питање спорног отпада до 2021. године и да та земља, како је сазнао, неће одустати од својих намјера.

Кошарац је рекао да је у овој борби за здравље људи у БиХ оптимиста, али да неће одустати од борбе против хрватске намјере да одлаже нуклеарни отпад из словеначке Нуклеарне електране "Кршко" у касарни Черкезовац, у општини Двор, што је у непосредној близини општине Нови Град и на самој граници са БиХ.

Турковићева је са дневног реда сједнице Савјета министара скинула одлуку о формирању експертског тима за Трговску гору, наводећи да би именовање овог тима удуплало већ постојећу структуру која постоји за та питања у Министарству спољне трговине и економских односа.

Према њеним ријечима, додатни ангажман "22 особе које су већ запослене, које примају плату и за које би се мимо редовних прихода посебном одлуком утврдила додатна накнада за њихов рад, непримјерено је у вријеме када многи незапослени настоје да врате своја изгубљена радна мјеста и са правом очекују подршку земље у том настојању".