ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика07/07/2020

ОБАВЉЕНА РАСПРАВА О ИЗМЈЕНАМА ИЗБОРНОГ ЗАКОНА

 

САРАЈЕВО, 7. ЈУЛА /СРНА/ - Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ обавио је расправу о Приједлогу закона о измјенама Изборног закона БиХ.

 

Шеф Клуба СНСД-а Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је да ова странка своју позицију покушава да заснива на ставовима оних којих се то директно тиче, односно Срба који живе у долини Неретве.

"Они у овоме виде могућност да од маргинализоване групе постану политички фактор у граду Мостару. Грађани Мостара стварно заслужују да се одрже избори на рјешењима који су овом тренутку најбоља и могућа. Став СНСД-а је да подржава оно што су двије водеће странке два друга народа договорили ако није на штету Срба", рекла је Бурсаћева.

Она је подсјетила да у уставима три кантона није испоштован принцип конститутивности народа и у том контексту предложила закључак СНСД-а Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ којим се препоручује да скупштине ова три кантона до избора у БиХ усвоје измјене Устава.

Посланик СДП-а Нермин Никшић је током расправе истакао да овакво рјешење за измјене Изборног закона у Мостару представља стварање два страначка гета, те да СДП као мултиетничка странка различито гледа на предложене измјене скројене према договору СДА и ХДЗ-а.

Посланик ХДЗ-а Борјана Кришто указала је да се предложи закључак да се и у Дому народа овај закон разматра по хитном поступку.

Никола Ловриновић /ХДЗ/ сматра да овај закон предствља договор људи са локалног нивоа истичући да нема договора за Травник као што је то случај за Мостар.

"Нисам потпуно сретан, јер нема рјешења за Травник. Травник је требао бити уређен исто као и Мостар. Сад се то све товари на леђа овог парламента", рекао је Ловриновић.

Услиједила је расправа између посланика ДФ-а Златана Бегића и Дамира Арнаута из Наше странке везано за повреду Пословника и "дијељења лекција у вези тенденциозног кориштења термина `станка` и `рахметли`".

Џенан Ђонлагић /ДФ/ је упозорио посланика Наше странке Дамира Арнаута да је давно прешао границе уљудног понашања.

Посланик Наше странке Предраг Којовић истиче да договор СДА и ХДЗ-а у вези са Мостаром представља наставак стварања етничких села и градова у БиХ.

"Нити је дошло до помирења нити интеграција. Мостарски споразум морао је бити заснован на бриселским грађански принципима а не најригиднијим дејтонским. Онај којем сваки проблем личи на ексер од алата има само чекић, те је тако и са овим споразумом СДА и ХДЗ-а. Из свега тога је јасно како ће Наша странка гласати", рекао је Којовић.

Посланик СДП-а Зукан Хелез истакао је да је након година притисака европских судова и међународне заједнице дошло до рјешења које представља договор лидера СДА и ХДЗ-а, односно странака које имају 12 одсто бирачког тијела и које само наставља подјелу Мостара.

"Вршимо даље подјеле у БиХ што се наставља са овим измјенама Изборног закона", рекао је Хелез истичући да ће СДП гласати против овог законског рјешења.

Посланик СДА Алма Чоло је током расправе истакла да данас треба да се усвоје измјене Изборног закон јер жели да људима у Мостару омогући да имају локалне изборе, подсјећајући на ситуацију која је довела до тога да овај град не учествује у два изборна циклуса.

Захтјев за разматрање Приједлога закона о измјенама Изборног закона БиХ поднијели су посланици Никола Ловриновић, Предраг Кожул, Борјана Кришто, Даријан Филиповић, Мијо Матановић, Адил Османовић, Сафет Софтић, Алма Чоло, Шемсудин Дедић, Халид Гењац, Нермин Мандра, Шемсудин Мехмедовић, Един Мушић и Денис Звиздић.

У приједлогу је садржано спровођење пресуде Уставног суда БиХ из 2010. године којом су суспендовани избори у Мостару.

Усаглашени модел измјена изборних правила за Мостар подразумијева избор 22 вијећника са шест изборних јединица на начин да Градско подручје Сјевер даје два вијећника, Стари Град пет, Југоисток два, Југ два, Југозапад седам, а Запад четири. Са Градске листе бира се још 13 вијећника. /наставиће се/бм/нч