ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика07/07/2020

ОБЈЕДИЊЕНА РАСПРАВА О РЕВИЗОРСКИМ ИЗВЈЕШТАЈИМА

 

САРАЈЕВО, 7. ЈУЛА /СРНА/ - Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ објединио је расправу о финансијским извјештајима Канцеларије за ревизију институција БиХ за 2017. и 2018. годину.

 

"Жао ми је што овако прелетимо преко финансијских извјештаја, јер не укажемо на многе ствари које се у тим ревизорским извјештајима појављују, а 2018. година и није била тако давно, с обзиром на чињеницу да је у овим извјештајима било 17 препорука", истакла је посланик Мирјана Маринковић Лепић /Наша странка/.

За обједињавање расправе о овом извјештају гласало је 29 посланика.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ није расправљао о негативном мишљењу Уставноправне комисије овог дома о Приједлогу закона о избору судија Уставног суда БиХ које је претходно бирао предсједник Европског суда за људска права.

Посланици нису расправљали ни о Приједлогу закона о измјени и допунама Кривичног закона БиХ, чији су предлагачи посланици Саша Магазиновић, Јасмин Емрић и Шемсудин Мехмедовић.

Приједлог подразумијева допуну одређених чланова у актуелном Кривичном закону БиХ који се тичу дефинисања терористичких дјела.

У Извјештају Уставноправне комисије, о којем посланици такође нису расправљали, наведено је да је овај законски приједлог усклађен са Уставом и правним системом БиХ, те да су прихваћени и принципи Приједлога.

Посланици нису расправљали ни о Приједлогу закона о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ.

Расправе није било ни о Приједлогу закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, чији предлагачи посланици Џенан Ђонлагић, Златан Бегић, Влатко Главаш и Енвер Биједић предлажу да нико ко је издржао казну изречену од Међународног суда за ратне злочине за бившу Југославију не може бити кандидат на изборима, нити имати било коју именовану или изборну функцију, као ни о Приједлогу закона о допуни Закона о акцизама у БиХ којим је предвиђено да се пет одсто укупног износа прикупљеног по основу акцизе на дуванске прерађевине усмјери намјенски према Фонду солидарности Републике Српске, ФБиХ и надлежној институцији у Брчко дистрикту.

Посланик Наше странке Аида Баручија рекла је да у овом приједлогу нема ничега политичког и да дјеца имају право да живе, те да ће, уколико Приједлог не прође, поново упутити у процедуру.

Без расправе је прошао Приједлог закона о метрологији БиХ, као и Информација о стању јавне задужености БиХ на дан 31. децембра 2019. године која је посљедњег дана прошле године износила 11.200.330.000 КМ.

Нико од посланика се није јавио за расправу ни о иницијативама посланика Наше странке Предрага Којовића, Аиде Баручије, Мирјане Маринковић Лепић и Дамира Арнаута којим се Савјету министара налаже да хитно, а најкасније у року од 15 дана, у парламентарну процедуру достави измјене и допуне Закона о јавним набавкама, те ни о њиховом Приједлогу амандмана два на Устав БиХ, којим исти предлагачи траже да се из члана девет Устава БиХ брише став два којим је прописано да се накнада за лица на функцији у институцијама БиХ не може умањити за вријеме трајања мандата носиоца функције.

Расправе није било ни о неколико приједлога одлука, као ни о давању сагласности за ратификовање неколико споразума.

Овим је исцрпљен дневни ред данашње сједнице, а предсједавајући Представничког дома Небојша Радмановић дао је паузу од 15 минута, како би се посланици припремили за гласање. /наставиће се/нч/бм/љљ