ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво07/07/2020

ЛИТУРГИЈА СЛУЖЕНА У ЦРКВИ У УЛЦИЊУ УМЈЕСТО НА ОСТАЦИМА ХРАМА НА СВАЧУ

 

ПОДГОРИЦА, 7. ЈУЛА /СРНА/ - Улцињски парох Синиша Смиљић данас је на празник Рођења Светог Јована Претече и Крститеља, на остацима Храма Светог Јована у Свачу код Улциња прочитао акатист и освештао славски колач умјесто традиоционалног литургијског сабрања које је изостало због поштовања здравствених мјера прописаних због епидемије вируса корона.

 

Протојереј-ставрофор Слободан Зековић раније данас у литургијској бесједи у улцињском Храму Светог Николе истакао је да је православна заједница из Улциња и Бара навикла да се на овај дан традиционално сабира и лутургију служи на остацима Храма Светог Јована Крститеља у Свачу.

"Међутим, Црква је, поштујући прописане здравствене мјере, ове године отказала литургијско сабрање и литургија је служена у Храму Светог Николе, али светиња у Свачу се не може заборавити и њој ћемо се опет са љубављу враћати", додао је отац Слободан.

Он је рекао да нису истините оптужбе да православни хришћани угрожавају комшије Албанце у овом крају.

"То је лаж и сви то добро виде и знају", поручио је свештеник Зековић.

Он је додао да ни Албанци, као и сви други који овдје живе, никад нису имали никаквога проблема од православног живља.

"Нема разлога било ко да стрепи од наше молитве. Ми тамо идемо са крстом, иконама, идемо да служимо Свету литургију, да Богу заблагодаримо на свим Његовим даровима, да се помолимо за здравље и напредак свих који живе и овдје, и у Владимиру, и у свим другим градовима гдје год се Богу молимо и Свете литургије служимо", навео је протојереј-ставрофор Слободан.