ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво08/07/2020

ЛУКАЧ: ТРАЖИЋЕМО ОДГОВОРНОСТ ПОЈЕДИНАЦА ИЗ ФБиХ АКО НАСТАВЕ СА ОПСТРУКЦИЈАМА

 

БАЊАЛУКА, 8. ЈУЛА /СРНА/ - Ако појединци из полицијских структура Федерације БиХ /ФБиХ/ наставе да опструишу успостављање пуне сарадње БиХ са Европском полицијском службом /Европол/ Српска ће тражити њихову одговорност, јер нико не може да себе стави изнад међународно обавезујућег акта, рекао је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач.

 

Лукач каже да Српска подржава и дијели став замјеника министра безбједности у Савјету министара Недељка Јовића и истиче да се већ четири године чека пуна примјена Споразума о сарадњи БиХ и Европола који су ратификовале надлежне институције у БиХ и ЕУ јер то опструишу појединци из неких полицијских структура у ФБиХ.

"Једина смо земља која нема пуну сарадњу са Европолом, немамо нашег официра за везу у сједишту у Хагу и то је велики проблем за БиХ. МУП Српске је до сада урадио све што је до нас да би споразум, какав је потписан, био у потпуности спроведен. Нико у БиХ, ма ко год то био, не може да опструише и руши такав међународни споразум", рекао је Лукач за "Глас Српске".

Он каже да је Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ до сада нелегално и незаконито користила податке које добија од Европола.

Лукач је нагласио да Споразум ни у једном сегменту не предвиђа Дирекцију као мјесто контакт тачке, већ децидно пише да је то Министарство безбједности, адреса Трг БиХ један.

"Никакву нелегалну и незакониту експлоатацију података нећемо дозволити. Овдје постоји чак и лична одговорност појединаца који то раде на такав начин. Дирекција нема могућност да врши било какве истраге, а суштина сарадње полицијских агенција је спровођење истрага у борби против криминалитета, тероризма и најтежих облика кривичних дјела широм Европе, али и у БиХ", додао је Лукач.

Он је навео да је и ЕУ рекла да је потребно да буде направљена функционална контакт тачка у складу са потписаним и ратификованим споразумом.

"Мислим да је овдје све јасно и да ствар мора бити доведена до краја. Ми тражимо да се ради у складу са законом и овлашћењима, али очигледно је да неко у БиХ себи узима за право да руши чак и међународне ратификоване споразуме и да се ставља изнад таквих аката, што није примјерено и ту постоји одговорност појединаца који то раде. Ако наставе тако да се понашају, покренућемо поступак и тражити одговорност", рекао је Лукач.

Јовић је, због упражњење позиције министра безбједности, крајем јуна потписао инструкцију о питањима од важности за спровођење Споразума о оперативној и стратешкој сарадњи БиХ са Европолом, која је једино што је преостало да би тај међународни акт био испуњен.

То је изазвало негодовање министра унутрашњих послова ФБиХ Аљоше Чампаре и директора Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Мирсада Вилића које желе да контакт тачка за сарадњу буде у Дирекцији, а не у Министарству безбједности у Савјету министара.