ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија08/07/2020

ПЕТ ОПЦИЈА ТРАСЕ ЈАДРАНСКО-ЈОНСКЕ МАГИСТРАЛЕ

 

ТРЕБИЊЕ, 8. ЈУЛА /СРНА/ - Кроз источну Херцеговину постоји пет понуђених траса за дио Јадранске-јонске магистрале и у наредном периоду биће одлучено која од опција је најповољнија и најисплативија, речено је након састанка министра комуникација и транспорта у Савјету министара Војина Митровића са челницима града Требиња.

 

Митровић је новинарима рекао да је ово врло важно питање за источну Херцеговину.

"Ова магистрала повезује Италију, Хрватску, БиХ, Црну Гору, Албанију и Грчку и то је врло важна траса за будућу мрежу путева у Европи, а тиме и у БиХ", нагласио је Митровић.

Он је рекао да је на данашњем састанку било ријечи о пет предложених варијанти од Коридора "Пет це" до спојне тачке са Црном Гором, а то је Нудо-Аранђелово.

"Данас смо договорили да општине и град Требиње размотре те варијанте и да видимо шта је оно што овим локалним заједницама највише одговара, при чему морамо уважавати и захтјеве сусједне Хрватске и Федерације БиХ и Црне Горе", навео је Митровић.

Митровић је истакао да ће Министарство комуникација и транспорта у Савјету министара помоћи у рјешавању свих дилема када је ријеч о овој тематици.

"Рокови не постоје, али ми смо договорили да до краја године дефинишемо и усагласимо ту трасу, како би она била у мрежи европских путева", рекао је Митровић.

Он је навео да ће дио пута који иде кроз Федерацију БиХ, и који је мањи, финасирати управо тај ентитет, а дио кроз Српску финансираће Република Српска.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић истакао је значај ове магистрале за регију источне Херцеговине, наводећи да је на састанку разговарано о томе која би траса била најповољнија када је ријеч о Херцеговини и Републици Српској.

Ћурић је нагласио да је Митровић обећао подршку за све одлуке.

"Имамо пет понуђених траса, тако да ће у наредном периоду бити одлучено која је дионица најповољнија и најисплативија", рекао је Ћурић.

Он је истакао да дио предложених дионица иде кроз Попово поље, дио Требињским брдима, а дио преко Зубаца.

Састанку је присуствовао и предсједник Савеза општина и града источне Херцеговине Лука Петровић.