ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија08/07/2020

БЕВАНДА: ОКОНАЧНО ПОВЛАЧЕЊЕ 330 МИЛИОНА ОД ММФ-а

 

САРАЈЕВО, 8. ЈУЛА /СРНА/ - Министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда изразио задовољство да је окончано све око повлачења 330 милиона евра Међународног монетарног фонда /ММФ/ за санирање посљедица епидемије вируса корона.

 

"Свједоци смо чињенице да ће епидемија вируса короне имати погубне посљедице на здравље и животе људи, као и огроман утицај на привреду и економију. Једноставно нико са 100 одсто сигурношћу не може рећи какве ће бити посљедице", рекао је Беванда на сједници Дома народа одговарајући на делегатско питање Златка Милетића о утрошку средстава помоћи које је БиХ прихватила од ММФ-а.

Он је истакао да се задовољством може рећи да је све окончано у вези са повлачењем тих средстава са каматом од 1,05 одсто и грејс периодом од 39 мјесеци, нагласивши да колико год да је тешка економска ситуација она ће бити тежа.

"Савјет министара је, такође, донио одлуку о расподјели тих средстава у омјеру 61,5 одсто за ФБиХ и свих 10 кантона, 37,5 одсто за Републику Српску и један одсто за Брчко дистирикт. Урадили смо оно што је у ингереницији Савјета министара", рекао је Беванда.

Министар финансија и трезора истакао је да је за даљу расподјелу по кантонима у ФБиХ и општинама у оба ентитета, владе Републике Српске и ФБиХ доносе одлуке по критеријумима и властитим приоритетима.

"Ваше питање смо упутили министарствима финансија Републике Српске, ФБиХ и Брчко Дистрикта. Што се тиче макроекономске помоћи Европске уније могу вам дати информацију да су преговори о томе у току. Министарство финансија и трезора у томе има координирајућу улогу", додао је Беванда.

Он је напоменуо да у тим преговорима учествују министарства финансија Републике Српске, ФБиХ и Брчко дистрикта.

Беванда је делегатско питање прослиједио и нижим нивоима власти, те ће одговор Милетићу доставити и у писаној форми. /наставиће се/бм/нч/дад