ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика08/07/2020

У НАСИЉУ У БЕОГРАДУ УМИЈЕШАНЕ СТРАНЕ СЛУЖБЕ

 

БЕОГРАД, 8. ЈУЛА /СРНА/ - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да су у организацију насиља у Београду биле умијешане иностране службе у Београду и оцијенио да је њихов циљ био нанијети штету угледу Србије и извршити притисак на Београд пред разговоре у Паризу о Косову и Метохији.

 

Вучић је у обраћању нацији рекао да је синоћње насиље било најбруталније политичко насиље у протеклих неколико година и да демонстрације немају никакве везе са мјерама за спречавање ковида-19.

"Скуп је био добро организован, а подбацио је део безбедносних служби, јер је тек касније уочено да је било и уплива иностраних служби у организацију. Полиција је у складу са законом вратила контролу, јер су се пристојни људи сами склонили", навео је Вучић.

Он је истакао да су екстремисти десничарских и профашистичких организација напали Народну скупштину Србије и провалили у зграду, што је извршење најмање два тешка кривична дјела, те да су учесници говорили о издаји, мигрантима, 5Г мрежи и "земљи као равној плочи".

"Циљ је био само нанети штету угледу Србије и направити притисак пред одлазак делегације у Париз и да не могу да буду снажни колико су могли у тим преговорима о Косову и Метохији", рекао је Вучић.

Он сматра да је то порука "онима споља" који, како је истакао, "мисле да не знамо са колико су прстију били уплетени у оно што се дешавало синоћ".

"Није Србија шака зоби да је нека од спољних служби и група екстремиста уздрма као раније", поручио је Вучић.

Он је рекао да ће сви који су учествовали у спаљивању аутомобила и повређивању полицајаца бити строго кажњени у складу са законом и ту никакве милост неће бити.

"Сви морају једанпут да се науче реду и поштовању закона, компромиса са насиљем и хулиганима неће бити. А свима споља који су мислили да могу да сруше Србију поручујем - Србија је тврђи орах него што мислите да бисте тек тако могли да је срушите, биће још јача", истакао је Вучић.

Вучић је рекао да је уочено да су у инциденту учествовали и људи из региона.

"Шта су људи из региона тражили овде? Шта је њихов циљ и мисле ли стварно да је могуће срушити једну државу на такав начин. Све што је засновано на насиљу не може да прође. Неће нас уплашити претњама насиљем", поручио је Вучић.

Он је рекао да сутра ујутро иде у Париз, а онда у Брисел, не да било шта изда већ да се бори за Србију, Космет и српски народ.

"То је мој посао и то ћу да радим. Не желим да дозволим било коме да нам држи патриотске придике и лекције. То није имало никакве везе са короном", нагласио је Вучић.

Он је позвао људе да не излазе на демонстрације и протесте, не зато што се плаши, него да не би долазило до даљих заражавања вирусом корона, јер данас је 357 заражених и ово је други најгори дан по заражавању, а 11 преминулих, док је 118 лица на респиратору.

Вучић је најавио да ће Кризни штаб сутра донијети нове, вјероватно оштрије мјере, против ширења епидемије, али без увођења полицијског часа.

"Биће пооштравања мера за Београд. Имајући у виду тежину ситуације са којом се суочавамо, ја сам имао у виду ванредно стање. Мере ће се пооштрити, али неће бити полицијског часа. Ја нисам за то, али послушаћу колеге. Поштоваћу мишљење струке. После свега што је синоћ било, било би ме срамота да одступим од својих речи и тешко ми је да тако одлучим, али слушам струку", рекао је Вучић.