ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика09/07/2020

МОСКВА КРИТИКУЈЕ ЛАЖНЕ ВИЈЕСТИ О "РУСКОМ ТРАГУ" У НЕМИРИМА

 

МОСКВА, 9. ЈУЛА /СРНА/ - Руско Министарство спољних послова оцијенило је као лажне вијести извјештаје о "руском трагу" у немирима у Београду.

 

"Одређени медији објавили су извјештаје о наводном `руском трагу` иза немира у Београду 7. и 8. јула. Очигледно је да аутори лажних вијести покушавају да одрже познате стереотипе конспирације својих спонзора који као да у свему виде `руку Москве", наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова.

У саопштењу се истиче да ти "нископрофилни медији имају само један циљ, а то је да баце сјенку на руско-српско партнерство.

У саопштењу се додаје да се Москва унапријед радује брзом окончању насиља, обнови јавног реда и стабилности у пријатељској Србији и повратку политичке дискусије о спорним питањима са којим се та земља суочава.

Нешто раније је и руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко одбацио наводе о "руском трагу" у организацији нереда у Србији.

Руска новинска агенција ТАСС подсјећа да су у Београду и другим градовима у Србији у претходне двије вечери одржани протести у којима је повријеђено више десетина грађана и полицајаца, због раније најаве увођења полицијског часа у вези са епидемијом вируса корона.

Поједине невладине организације, укључујући Центар за евроатлантске студије /ЦЕАС/, су у јавности изашлe са ставом да се у нередима препознаје "руски рукопис".