ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија10/07/2020

УРГЕНЦИЈА МИНИСTАРСTВУ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ РАДИ ДЕБЛОКАДЕ БУЏЕTА ОПШTИНЕ

 

КОСTАЈНИЦА, 10. ЈУЛА /СРНА/ - Начелник општине Костајница Драго Бундало обратио се ургенцијом Министарству управе и локалне самоуправе Републике Српске ради покретања активности око деблокаде општинског буџета.

 

"Како Скупштина општине није усвојила буџет на вријеме, општина је била на привременом финансирању до краја марта, а затим је овај вид финансирања продужен до краја јуна. Међутим, привремено финансирање законски више није могуће, па од 1. јула средства пристижу у буџет општине, али немамо право располагања њима", објаснио је Бундало у изјави за Срну.

Бундало је рекао да је у ургенцији министарству навео да је скупштинска већина опструисала поступак усвајања буџета.

"Скупштинска већина са доминантним утицајем ПДП-а и СДА готово девет мјесеци је свјесно опструисала поступак усвајања буџета општине. Након формалног покушаја да они предложе и усвоје буџет, у посљедњем тренутку су обавијестили да њихова радна група и скупштинска већина одустају, тако да су остварили своју намјеру да уопште не усвоје буџет у 2020. години. На овај поступак су се одлучили, вјероватно, из личних интереса, али на велику штету грађана и општине, посебно социјалних категорија", нагласио је Бундало.

Према његовим ријечима, Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске је обавијестило предсједника Скупштине општине о потреби усвајања буџета, с циљем спречавања блокаде рада општинских органа, а тиме и угрожавања основних права грађана општине Костајница, али је ово упозорење, како каже, игнорисано.

Бундало је истакао да се због тога обратио ургенцијом, како би у складу са својим надлежностима, а путем Правобранилаштва Републике Српске, ресорно министарство покренуло активности с циљем деблокаде буџета.

"Разлог више за обраћање Министарству је и епидемиолошка ситуација у Костајници, која се још не смирује. Због немогућности кориштења средстава постоји оправдан страх да, упркос свим уложеним активностима и напорима, нећемо бити у могућности адекватно реаговати на погоршану епидемиолошку ситуацију", закључио је Бундало.