ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/07/2020

КЛЕПИЋ: ЗАОСТАЛО ЈОШ 105.000 МИНА

 

БАЊАЛУКА, 11. ЈУЛА /СРНА/ - У БиХ је, према процјенама, заостало још око 105.000 мина, од чега у Републици Српској 30.000 и зато се свакодневно спроводе противминске активности, изјавио је данас шеф бањалучке Канцеларије Центра за уклањање мина у БиХ Бојан Клепић.

 

"Центар за уклањање мина у БиХ – Канцеларија Бањалука, у чијој надлежности се налази подручје Републике Српске, свакодневно спроводи и надзире противминске активности чишћења, техничког извиђања и хитног обиљежавања, као и противминске активности на минско сумњивим подручјима", рекао је Клепић Срни.

Он је истакао да је од 1996. до ове године у БиХ деминирано 210 километара квадратних, од чега у Републици Српској 66 километара квадратних или 32 одсто укупно деминиране површине у БиХ.

"Опасна површина у БиХ тренутно износи 967,74 километара квадратних од чега се на Републику Српску односи 194,76 километара квадратних или 20,12 одсто. Укупан број опасних микролокација у Републици Српској је 2.429, а регистровано је 507 угрожених заједница, док под директним доказима минске опасности живи 28.611 становника", додао је Клепић.

Он је навео да је од 1996. до ове године у БиХ од мина страдало 1.761 лице, од чега је њих 615 погинуло.

"Центар за уклањање мина у БиХ је током претходних 18 мјесеци, у сарадњи са Норвешком народном помоћи и Оружаним снагама БиХ, а уз финансијску подршку ЕУ, радио на финализацији пројекта `Општа процјена мински сумњивих подручја у БиХ` гдје су сви теренски задаци прилагођени новој методологији `враћања површине` као ефикаснијем и ефективнијем приступу рјешавања минске контаминације", појаснио је Клепић.

Он је нагласио да је од 1996. до ове године у Републици Српској више од 200.000 људи прошло едукацију упозоравања на мине, док су од 2002. године постављена 26.564 знака упозоравања на мине.

"БиХ као потписник Међународне конвенције о забрани противпјешадијских мина, те у складу са Стратегијом противминског дјеловања, обавезна је да преостала минско-експлозивна средства уклони до 2025. године. Међутим, тренутно је већина активности на терену успорена због недостатка финансијских средстава, те је засигурно доведена у питање и реализација годишњих оперативних циљева и зацртаних рокова", рекао је Клепић.

Он је напоменуо да због тренутног појачаног кретања људи у планинским подручјима и још присутних минских подручја, Центар за уклањање мина у БиХ – Канцеларија Бањалука врши појачану контролу и обнављање знакова хитног обиљежавања с циљем заштите и упозорења грађана о минско-експлозивним средствима и избјегавања непознатих подручја.