ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/07/2020

ОСНОВАТИ НОВИ СУД ЗА ПРЕИСПИТИВАЊЕ ПРЕСУДЕ ЗА СРЕБРЕНИЦУ

 

БЕОГРАД, 11. ЈУЛА /СРНА/ - Влада Србије требало би да иницира оснивање новог међународног суда за ратне злочине који би преиспитао све изречене пресуде у случају непостојећег геноцида у Сребреници и других догађаја на простору бивше Југославије, сматра предсједник скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта.

 

У прилог томе, Линта наводи да је циљ Хашког трибунала био да потврди најбезочнију лаж да су Срби тобоже криви за ратове у Хрватској и БиХ и да се казне њихови политички и војни лидери.

"Главни кривци за ратове у Хрватској и БиХ су злочиначки режими Фрање Туђмана и Алије Изетбеговића чији je циљ био да створе Хрватску и БиХ без или са што мање Срба који би били грађани трећег реда", додаје Линта.

Линта је изразио жаљење због јучерашњег једностраног саопштења ЕУ о непостојећем геноциду у Сребреници, те истакао како је жалосно да помиње само злочин над Бошњацима, а бесрамно ћути на бруталне злочине над Србима у Сребреници, Братунцу, Зворнику и другим општинама у Подрињу, посебно 1992. и 1993. године.

Према његовим ријечима, ЕУ бесрамно ћути 25 година на неспорну чињеницу да је протјеривање 250.000 и страдање више од 2.000 Срба у хрватској злочиначкој акцији "Олуја" најмрачнији догађај у Европи послије завршетка Другог свјетског рата.

"ЕУ би требало да брани истину и универзалне вриједности и да тражи да се сви народи суоче са прошлошћу, а не да се Срби без аргумената и даље сматрају кривцима за ратове", истакао је Линта.