ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво13/07/2020

НИКО НЕ ВРШИ ПОЛИТИЧКИ ПРИТИСАК НА СУДИЈЕ

 

БАЊАЛУКА, 13. ЈУЛА /СРНА/ - Предсједник Суда БиХ Ранко Дебевец тврди да на њега нико не врши политички притисак, као и да га судије овог суда нису информисале да на њих неко врши овакав притисак, што значи да га на Суд БиХ нема.

 

"Политички притисак који се заснива искључиво на изјави политичара је изјава политичара, а тек ако је она праћена реалним институционалним акцијама под патронатом те политике, можемо говорити о неком притиску. Према томе, морамо мало припазити прије него што дамо квалификацију", рекао је Дебевец.

Он је истакао да ниједан судија не бјежи од тога да се његов рад оцјењује.

"Међутим, то треба да буде урађено на законит начин и без излажења из оквира који одређују позитивни законски прописи, а који дају Високом судском и тужилачком савјету БиХ могућност да само одређује `смјернице` за оцјењивање судија и ништа више од тога", рекао је Дебевец за "Независне новине".

Он је нагласио да добри резултати правосуђа падају у сјену због неколико предмета годишње који су под лупом политичких партија.

Дебевец је напоменуо да не умањује тежину одговорности која је на судијама и тужиоцима, али није само до судија и то треба мало медијски актуелизовати.

Говорећи о Правилнику о поступку оцјењивања рада носилаца правосудних функција, као и критеријуму за оцјењивање рада судија у БиХ, који је укинуо Суд БиХ, Дебевец је навео да пресуда каже да су критеријуми и Правилник незаконити и да ту нема шта додати или одузети.