ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура13/07/2020

УНКОВИЋ: НА "ПЛИВИ" НАСТАЛО ВИШЕ ОД 200 УМЈЕТНИЧКИХ ДЈЕЛА

 

БАЊАЛУКА, 13. ЈУЛА /СРНА/ - Академик и организатор Међународне умјетничке колоније "Плива" Миливоје Унковић рекао је да је ова колонија за протеклих десет година окупила 74 различита умјетника из различитих земаља, који су створили више од 200 умјетничких дјела.

 

Унковић је нагласио да су међу умјетничким дјелима слике, скулптуре, графике, цртежи, објекти, чиме је створен завидан фундус који се трајно чува и не отуђује.

"Умјетници су долазили из Русије, Шпаније, Америке, Србије, Македоније и других земаља. Једна веома интересантна, да тако кажем, плејада умјетника, од афирмисаних, професора универзитета и људи који су стекли веома добру репутацију, до млађих колега које су тек завршавале академију, а којима ова колонија итекако посвећује пажњу", рекао је Унковић за "Независне новине".

Унковић је нагласио да је десета колинија "Плива", која је отворена у петак увече на изворима истоимене ријеке, ове године окупила 14 умјетника из Републике Српске и Србије, који ће реализовати своје индивидуалне програме из области сликарства и вајарства све до 19. јула.

Према Унковићевим ријечима, критеријуми којима су се водили приликом одабира ликовних умјетника исти су свих ових година.

"Сами умјетници кроз своју афирмацију и кроз свој стваралачки рад који је дефинисан кроз разне изложбе и признања на неки начин су се препоручили. Њихов рад је, по ономе што пратим, гарант квалитета колоније", нагласио је Унковић.

Он је додао да су ове године, због епидемиолошке ситуације, позвали само умјетнике из Србије и Републике Српске, јер је путовање отежано, али да би обиљежили јубилеј и да не би било прекида, одлучили су да одрже колонију.

"Објекти у којима смо смјештени испуњавају све стандарде који су прописани, тако да смо, условно речено, у једној креативној самоизолацији", нагласио је Унковић.

Он је навео да је пандемија вируса корона оставила посљедице по цијело друштво, па ће тако вјероватно и на умјетност, те да је већ сада све у некој другој димензији, почевши од страха који се провукао кроз све поре друштва на свјетском нивоу.

"Не знам коме је то циљ. Наравно, респект према струци и ономе што љекари говоре. То треба испоштовати и ми то максимално радимо, али очито је да живот мора да иде даље. Што се мене лично тиче, немам пуно ни психолошких ни других проблема", рекао је Унковић.