ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона14/07/2020

ЛАКЕTА: НУЛTА СTОПА TОЛЕРAНЦИЈЕ ЗА КРШЕЊЕ МЈЕРА ЗАШTИTЕ ОД ВИРУСА КОРОНА

 

TРЕБИЊЕ, 14. ЈУЛА /СРНА/ - Начелник Полицијске управе Tребиње Синиша Лакета изјавио је да ће, с обзиром на погоршану епидемиолошку ситуацију у источној Херцеговини, ова управа имати нулту стопу толеранције према свима који буду кршили било коју мјеру републичког Штаба за ванредне ситуације за сузбијање ширења вируса корона.

 

"Tе мјере се тичу јавних окупљања, ношења маски у возилима када није ријеч о истој породици, рада угоститељских објеката у сарадњи са комуналном полицијом и надлежним локалним инспекцијским службама, али и свих других потреба за које се обрати било који државни орган за помоћ Министарству унутрашњих послова", рекао је Лакета на конференцији за новинаре на којој су представљени резултати рада Полицијске управе Tребиње за првих шест мјесеци ове године.

Он је навео да је број миграната на овом подручју све већи, додајући да се транзит миграната кроз Републику Српску обезбјеђује у складу са одлуком Координационог тијела Владе Републике Српске.

"Полицијски службеници су у свакодневном ризику због контаката са таквим лицима. Имамо већ на подручју Полицијске управе два полицијска службеника који се налазе у изолацији, а у контакту су били са мигрантима спроводећи своја полицијска овлаштења", рекао је Лакета.

Он је додао да то неће спријечити полицијске службенике да, предузимајући заштитне мјере од ширења вируса корона, спроводе своје мјере над таквим лицима.

Лакета је стање безбједности на подручју ове управе за првих шест мјесеци оцијенио задовољавајућим, образложивши то смањеним бројем кривичних дјела, кривичних дјела тежих облика која нису расвијетљена, као и смањеним бројем саобраћајних несрећа са погинулим лицима.

Начелник Сектора полиције Полицијске управе Tребиње Петар Козјак рекао је да је за првих шест мјесеци ове године евидентирано 268 случајева нарушавања јавног реда и мира, што је више за 107,8 одсто у односу на исти период прошле године.

Он је навео да је почињен 451 прекршај, што је више за 299 у односу на исти период прошле године.

Козјак је појаснио да је повећање броја нарушавања јавног реда и мира у директној вези са мјерама предузетим на сузбијању ширења болести изазване вирусом корона на подручју ове Полицијске управе.

"И поред више апела и издатих саопштења ове управе примијећено је да грађани не поштују донесене мјере на сузбијању ширења болести изазване вирусом корона", рекао је Козјак.

Говорећи о безбједности саобраћаја, он је навео да је у првих шест мјесеци забиљежено 186 саобраћајних незгода у којима је погинуло једно лице, док се у истом периоду прошле године догодило 176 саобраћајних незгода, а четири лица су погинула.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Полицијске управе Tребиње Бојан Дабић рекао је да је у првих шест мјесеци ове године евидентирано 139 кривичних дјела, што је 19,7 одсто мање у односу на исти период прошле године.

"Расвијетљено је 29 кривичних дјела, и то из текућег периода 27 дјела и из претходне године два кривична дјела", навео је Дабић.