ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона16/07/2020

ТУРКОВИЋЕВА ЗА ОТВАРАЊЕ ГРАНИЦЕ ЗА СВЕ СА НЕГАТИВНИМ ТЕСТОМ

 

САРАЈЕВО, 16. ЈУЛА /СРНА/ - Министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић сматра да је потребно отворити границу БиХ за улазак страних држављана, под условом да имају негативан тест на вирус корона не старији од 48 часова, с циљем спаса економије.

 

"Мислим да треба бити довољно храбар и донијети ову одлуку у што краћем могућем року", изјавила је Турковићева и упозорила да су због недоласка страних туриста озбиљно угрожене све гране економије које се ослањају на туризам.

Она је подсјетила да је на посљедњој сједници Савјета министара дозвољен улазак у БиХ из земаља ЕУ и носилаца шенген виза, што укључује и држављане земаља које нису у ЕУ, али имају пребивалиште у ЕУ или шенгенску визу.

"Што се тиче даљег проширења, ми се надамо да ће до тога доћи врло брзо", рекла је Турковићева и додала да је њен лични став да границу треба отворити свима, под условом да имају негативан ковид тест и да здрави долазе у БиХ.

Турковићева је истакла да у томе не види повећање ризика.

"Нама треба да туристи долазе, да и наши држављани долазе. Сви смо свједоци колико економија и туризам пате, празне су улице, излетишта, трговине", рекла је Турковићева, оцијенивши да због спаса економије вриједи преузети ризик отварања границе.