ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво16/07/2020

ТАБАЧКИ МЕСЏИД У САРАЈЕВУ - НАЦИОНАЛНИ СПОМЕНИК

 

САРАЈЕВО, 17. ЈУЛА /СРНА/ - Комисија за очување националних споменика БиХ донијела је одлуку о проглашењу Табачког /Хаџи Османовог/ месџида у Сарајеву националним спомеником, саопштено је из ове комисије.

 

Донесена је и нова одлука за културни пејзаж Српске Топлице /Бање у Горњем Шехеру/ у Бањалуци, која је обухватила и национални споменик – Шеранића кућу, тако да су раније одлуке стављене ван снаге и замијењене новом одлуком са мјерама заштите и дефинисаном категоризацијом.

Чланови Комисије усвојили су измјене и допуне раније донесених одлука за националне споменике - зграде Друштва црвеног крста, Земаљског вакуфа /Ријасета Исламске заједнице у БиХ и Вакуфске дирекције/ и Хадин Али-пашиног вакуфа, Српског културно-просвјетног друштва "Просвјета".

Усвојене су измјене и допуне раније донесених одлука за националне споменике Јеврејско гробље, Црква светог Јосипа на Маријин Двору, Мишћина /Кебкебир хаџи Ахмедова/ џамија, Шехер ћехајина ћуприја, те Абдестхана /Шејх Ферухова џамија/ са гробљем и чесмом.

Сви ови национални споменици су у Сарајеву.

"Измјене и допуне наведених одлука односе се на категоризацију и редефинисање мјера заштите у складу са тренутним стањем ових добара", наведено ју саопштењу.