ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика16/07/2020

ДМИЧИЋ: ПРИВРЕДНИ ОПОРАВАК TРЕБА ДА БУДЕ ПРИОРИTЕT

 

БАЊАЛУКА, 16. ЈУЛА /СРНА/ - Политичко-еномски савјет Демоса донио је данас програм мјера и активности са циљем да се свим институцијама у Српској да подстицај за привредни опоравак, те да то буде приоритет у времену који слиједи, рекао је предсједник тог савјета Миле Дмичић.

 

Дмичић сматра да приоритет треба да буде и инвестициони циклус, подршка реалној производњи, демографској обнови, те кориштење свих ресурса, као и повећање запослености, уз ангажованот и одговорност свих.

"Програмом мјера и активности у економској сфери жељели смо да јавности понудимо оно што би требало да буде најдиректнија ангажованост Демоса као парламентарне, озбиљне политичке опције", рекао је Дмичић новинарима у Бањалуци након сједнице Политичко–економског савјета Демоса.

Члан овог савјета Срђан Шупут рекао је да ће се Демос програмом мјера и активности у економској сфери представити јавности за предстојеће локалне изборе, те да је главни циљ ових активности прављење синергије између Владе Српске и локалних заједница.

Шупут је навео да су мјере и активности подијељене у два сегмента, те да је један дио усмјерен према законодавној и извршној власти, а други дио према локалној заједници.

Он је навео да први дио садржи седам кратких мјера које се односе на реални сектор, развој малих и средњих предузећа, те реформу јавне управе и растерећење фискалних и парафискалних намета.

"Желимо да се настави континуитет отварања нових радних мјеста, а посебан фокус јесте да направимо реформу средњег и високог образовања у сегменту заустављања селидбе младих из Републике Српске", рекао је Шупут.

Он је навео да су мјере према локалним заједницама усмјерене не доношење ребаланса, односно рефинансирање њихових буџета, као што је то већ учинила Бањалука.

"Рефинансирање треба да иде у стварање нових ликвидних средстава, која ће бити преусмјерена за помоћ предузетницима, те малим и средњим предузећима", рекао је Шупут.

Он је додао и да свака локална заједница треба да препозна шта је то потенцијал за њен економски развој, те да сe ради на субвенционисању камата и растерећењу локалне привреде, али и да се уложе напори да се задрже млади људи.