ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет06/08/2020

ОГРАНИЧЕН ФИНАНСИЈСКИ КАПАЦИТЕТ БЕЗ СТРАНЕ ПОМОЋИ

 

БЕЈРУТ, 6. АВГУСТА /СРНА-Ројтерс/ - Либанска држава и централна банка без стране помоћи имају "веома ограничен финансијски капацитет" за суочавање са посљедицама експлозије у лучком складишту која је разорила Бејрут, изјавио је данас министар економије Раул Нехме.

 

"Капацитет државе је веома ограничен, а тако је и са централном банком и осталим банкама. Ми не пливамо у доларима", рекао је Нехме станици "Скај њуз Арабија".

Он је рекао да многе земље журе да помогну и да се штета процјењује на више милијарди долара.

Нехме је изјавио да је сарадња са Међународним монетарним фондом једини излаз за Либан, који се већ суочавао са финансијском кризом прије експлозије која се десила прије два дана.

У Бејруту и даље траје потрага за несталима послије експлозије ускладиштеног амонијум нитрата. Погинуло је најмање 137 људи, а повријеђено 5.000.

Француски предсједник Емануел Макрон биће први страни државник који ће посјетити Бејрут након трагедије. Он ће стићи током дана са специјалистима за спасавање и опремом.

Десетине људи су на листи несталих, а око 250.000 је остало без крова над главом усљед ваздушног удара који је уништио фасаде на зградама, поломио намјештај и поразбијао прозоре километрима унаоколо.