ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија06/08/2020

ПРЕПОЛОВЉЕН БРОЈ НОЋЕЊА

 

БАЊАЛУКА, 6. АВГУСТА /СРНА/ - Републику Српску је у првом полугодишту ове године посјетило укупно 77.440 туриста који су остварили 235.693 ноћења, при чему је број долазака мањи за 59,2 одсто, а ноћења за скоро 50 одсто него у истом периоду лани, подаци су Републичког завода за статистику.

 

Домаћи гости, њих 39.165, остварило је 101.931 ноћење, а 38.272 страних туриста имало је 133.762 ноћења.

Број ноћења који су у првом полугодишу остварили домаћи гости мањи је за 52,6 одсто, а страних туриста за скоро 49 одсто у односу на прво полугодиште прошле године.

Еконимиста Стефан Маркићевић рекао је Срни да овакви подаци нису изненађујући јер је пандемија вируса корона у свијету посебно погодила туризма и угоститељства, додајући да већ у марту подаци у Српској показују пад броја долазака и ноћења у односу на фебруар и значајније падове у односу на прошлогодишњи период.

Он је навео да је до фебруара био присутан тренд већег броја долазака и ноћења страних туриста у односу на домаће, али да се таква ситуација мијења, осим у коначном броју ноћења, гдје је, према полугодишњем извјештају, и даље већи број ноћења страних туриста, и то захваљујући прва два мјесеца.

"Туристичка привреда ће, глобално, па самим тим и у Српској, бити грана којој ће требати најдуже вријеме за оправак јер то зависи од већег броја фактора. Први фактор је то што се још не зна колико дуго и којим интезитетом ће вирус корона бити присутан. Пандемија је, такође, смањила платежну моћ дијела становништва, те пореметила системе набавке и транспорта", навео је Маркићевић.

Он је нагласио да велики број земаља за сада покушава форсирати домаћи туризам кроз разне моделе олакшица гостима како би се домаћи ресусрси одржали или што више смањила штета коју трпе.