ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија06/08/2020

ЕВРОПСКОЈ КОМИСИЈИ УПУЋЕНА ЛИСТА ПРИОРИТЕТНИХ ПРОЈЕКАТА

 

САРАЈЕВО, 6. АВГУСТА /СРНА/ - Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија упутио је Европској комисији листу приоритетних инфраструктурних пројеката ради израде економског и инвестиционог плана за западни Балкан.

 

Акценат на Јединственој листи приоритетних инфрастркутурних пројеката стављен је на пројекте из области транспорта и енергетике.

Циљ ових пројеката је покретање привредних активности, унапређење трговинских токова, стварање радних мјеста, те унапређење квалитета живота грађана, саопштено је из кабинета предсједавајућег Савјета министара.

Из Савјета министара подсјећају да је декларацијом са Самита из Загреба од 6. маја, Европска комисија најавила израду економског и инвестиционог плана за западни Балкан са циљем пружања дугорочне подршке економском опоравку, подстицању привредног раста, унапређењу конкурентности и приближавању региона ЕУ.

Имајући у виду значај иницијативе у контексту опоравка и ублажавања посљедица кризе изазване пандемијом ковида 19, напора за опоравак привреде и покретања инвестиционог циклуса, Одбор за инвестиције БиХ којим предсједава Тегелтија, утврдио је приоритене пројекте који ће послужити као иницијална смјерница за дефинисање економског и инвестиционог плана за западни Балкан, а који ће имати највећи утицај на цјелокупан друштвено-економски развој земље, као и значајан допринос у испуњавању циљева у вези са процесом приступања БиХ ЕУ, истиче се у саопштењу.