ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија06/08/2020

ГАРАНТНИ ПРОГРАМ ПОМАЖЕ ПРИВРЕДИ И БАНКАМА

 

БАЊАЛУКА, 6. АВГУСTА /СРНА/ - Представници комерцијалних банака који су са руководством Гарантног фонда Републике Српске данас у Бањалуци потписали уговоре о гарантовању, оцијенили су да ће Гарантни програм Српске помоћи и њима и привредницима када је ријеч о ублажавању посљедица пандемије вируса корона.

 

Бојан Лубурић из Управе МФ банке Бањалука рекао је новинарима да је ријеч о квалитетној и за привреду значајној иницијативи Фонда, Министарства финансија и Владе Српске.

Он је рекао на том плану да су микро, мала и средња предузећа, која запошљавају највише радника, најпогођенија актуелном кризом.

"Вјерујем да ће овај програм омогућити што већу подршку ликвидности фирми да би пребродиле ударе на своје пословање у наредном периоду, а све с циљем да се врате нормалном пословању", рекао је Лубурић и изразио наду да ће ефекти овог програма бити видљиви већ крајем ове године.

Када је ријеч о условима кредитирања, Лубурић је рекао новинарима да Програм подразумијева да Српска гарантује до 70 одсто главнице кредита, што је значајно и за банке и клијенте.

"Олакшан је приступ значајним средствима за те фирме, а све банке које учествују у Програму су знатно спустиле каматне стопе за кредитирање", рекао је Лубурић.

Драгана Вучић Стефановић из Управе Комерцијалне банке Бањалука је рекла да је потписивање уговора са Гарантним фондом наставак активности ове банке на плану финансијске подршке привредним субјектима, погођеним епидемијом.

Она је рекла у вези с тим да минимални услов за добијање кредита јесте позитивно пословање на крају претходне године и да у тренутку настанка пандемије /половином марта/ нису имали доспјеле неизмирене обавезе у складу са прописима Агенције за банкарство Српске.

"Намјена средстава може бити финансирање ликвидности, текућих обртних средстава и инвестиционих трошкова", рекла је Стефановићева и додала да је период враћања средстава до четири године, укључујући период одгођеног плаћања.

Гарантни програм усвојила је Влада Српске почетком јула, а намијењен је за подршку микро, малим и средњим предузећима у сузбијању штетних посљедица изазваних пандемијом вируса корона.