ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет06/08/2020

МАКРОН: БЕЗ РЕФОРМИ, ПАТЊА ЋЕ СЕ НАСТАВИТИ

 

БЕЈРУТ, 6. АВГУСТА /СРНА/ - Француски предсједник Емануел Макрон допутовао је данас у Бејрут као први страни државник који је дошао послије велике експлозије прије два дана и рекао да ће се без провођења реформи патња гарађана Либана наставити.

 

Макрона је дочекао либански предсједник Мишел Аун и очекује се да ће одмах у зони катастрофе у луци бити одржан састанак либанских и француских тимова.

Макрон је по доласку рекао да се нада да доноси поруку подршке и пријатељства либанском народу.

"Либан се суочава са политичком и економском кризом и неопходан је ургентан одговор", рекао је француски предсједник, пренио је АФП.

Он је додао да ће организовати додатну француску, европску и међународну помоћ за Либан у наредним данима.

Макрон је позвао либанску политичку елиту да под хитно проведе реформе и нагласио да ће се, у противном, патња Либана наставити.

Француски предсједник ће се током дана у предсједничкој палати састати са "свим политичким актерима" укључујући премијера Хасана Дијаба.

Макрон ће разговарати са различитим политичким фракцијама и представницима гарађанског друштва, а потом ће поподне одржати конференцију за новинаре.

Према посљедњим званичним подацима, од експлозије амонијум нитрата у складишту у луци у Бејруту погинуло је најмање 137 људи, а повријеђено је око 5.000.