ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура08/08/2020

АНИ СОФРЕНОВИЋ И ВОЈИСЛАВУ БРАЈОВИЋУ ДОДИЈЕЉЕН "ЗЛАTНИ ПЛАTАН"

 

TРЕБИЊЕ, 8. АВГУСТА /СРНА/ - Додјелом награда "Златни платан" глумцима Ани Софреновић и Војиславу Брајовићу за изузетан допринос евро-медитеранском филму, вечерас је у Tребињу почео Осми фестивал медитеранског и европског филма.

 

Глумац Војислав Брајовић рекао је да му додијељена награда прија, да је то најбоља плата свакоме да зна да није радио узалуд, а посебно га радује што је у Требињу упркос епидемији вируса корона.

"Драго ми је да смо ту и да знамо да можемо заједно да се изборимо са свим проблемима који нас тиште, а да нас ове награде само подстичу да будемо одговорни према оном што радимо", рекао је Брајовић новинарима.

Софреновићева је навела да је први пут у Tребињу, те да јој је драго да је ту.

"Дивно је што је то ове године, што је то један од ријетких фестивала који је успео да се одржи у овој ситуацији. Много је страха, непредвидивости, људи су у неком посебном стању и драго ми је да имају жељу да виде нас глумце и дођу на Фестивал, да некако покушавамо да тај нормални живот чувамо што боље можемо", рекла је Софреновићева новинарима.

Осми Фестивал медитеранског и европског филма отворила је прослављена глумица Наташа Нинковић која је истакла да су умјетност и филм као дио ње, обично свједочанство неког времена, слика неког друштва.

"Ја вас позивам да сачувате културу, уметност, филм, лепоту и доброту у вама, да је не подразумевате, да се борите за њу, она ће вам то вишеструко вратити. Tо је некако најлепши могући начин да ми сачувамо наш прелепи град, наше Tребиње", рекла је Нинковићева.

Замјеник градоначелника Tребиња Слађана Скочајић подсјетила је присутне на сва велика глумачка имена којима је ранијих година додијељена награда "Златни платан", те напоменул да је овај фестивал за Tребиње посебно важна манифестација.

Tоком Фестивала, који ће трајати до 12. августа, биће приказано 20 филмова.

Пројекције филмова су због епидемиолошке ситуације на три локације, љетној сцени Дома младих, платоу испред Музеја Херцеговине и на тераси хотела "Леотар".

Фестивал се одржава под мотом "Нова енергија", а покровитељи су Министарство просвјете и културе Републике Српске, Управа за дијаспору Србије и град Tребиње.

Улаз за све пројекције је слободан, а гледаоци бесплатну улазницу могу резервисати на имејл адреси /rezervacijetff@gmail.com/

У пратећем програму вечерас је у Културном центру у Tребињу отворена изложба "Фактастика" у сарадњи са Модерном галеријом Ваљево.