ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона08/08/2020

ПОНОВО МЈЕРЕ РЕСТРИКЦИЈЕ У ХАВАНИ

 

ХАВАНА, 8. АВГУСТА /СРНА-Ројтерс/ - Куба је поново увела строге мјере за Хавану након појаве нових случајева вируса корона и наредила затварање ресторана, барова и базена, приступ плажи, те суспендовала јавни транспорт.

 

Куба, која је хваљена као риједак, практично школски примјер успјеха у борби против ковида 19 у Латинској Америци, ублажила је рестрикције прошлог мјесеца након што је смањен број новообољелих.

Међутим, у посљедње двије седмице број новозаражених вратио се на ниво од априла.

Вјерује се да је један вјерски скуп жариште локалне трансмисије.

Министарство здравља данас је саопштило да је регистровано 59 нових случајева инфекције, те да би ситуација могла да буде ван контроле ако власт не буде дјеловала.

"Свједоци смо новог епидемиолошког жаришта који цијелу наши нацију доводи у опасност", рекао је кубански министар здравља Хозе Анхел Портал.

Већина нових случајева, односно 41 од 59, су импортовани из Венецуеле. Углавном су то здравствени радници који су радили у Венецуели.

Власти су критиковале Кубанце што су се опустили након ублажавања мјера, нису одржавали дистанцу и стално носили заштитне маске, које су обавезне на јавним мјестима.

На Куби је до сада пријављено 2.900 случајева инфекције, а умрло је 88 умрло.

Свако ко улази на Кубу мора да иде у карантин у дружавну установу на 14 дана.