ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво09/08/2020

НА ОСТРВУ ВИДО, ИПАК, ПОСТАВЉЕНЕ ЛЕЖАЉКЕ И СУНЦОБРАНИ

 

КРФ, 9. АВГУСТА /СРНА/ - Општина централног Крфа поставила је на острву Видо, које се налази 10 минута вожње бродом од Крфа и на коме се налази маузолеј посвећен Србима страдалим у Првом свјетском рату, бесплатне лежаљке и сунцобране за туристе.

 

Лежаљке су постављене прије два дана одлуком општинских власти да у оквиру акције чишћења острва, а коју је наложио градски одборник Спирос Неранцис, преноси грчки портал "Енимероси".

На острву Видо током Првог свјетског рата налазила се болница у којој су се лијечили српски војници након албанске голготе, а у маузолеју који се ту налази сахрањено је 2.764 српских војника.

Велики број војника сахрањен је у мору код острва, у "Плавој гробници".

Познато је да је и 50 година након њиховог страдања био забрањен риболов на дијелу Јонског мора, у коме су сахрањени српски ратници.

И раније је било више покушаја да се Видо претвори у локацију намијењену туристима, чему су се градске власти и сами мјештани острва Крф годинама противили због великог поштовања према српским жртвама, преноси Танјуг.

Прошле године су такође постављене лежаљке и сунцобрани, али су уклоњене послије два дана након инсистирања и састанка Удружења грађана за заштиту Вида са тамошњим градоначелником.