ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/08/2020

КУСТУРИЋ: ИЗУЗЕТНО ТЕЖАК, АЛИ УСПЈЕШАН ЛЕТАЧКИ ДАН

 

БАЊАЛУКА, 11. АВГУСTА /СРНА/ - Хеликоптерски сервис Републике Српске данас је имао изузетно тежак, али успјешан летачки дан након што су са два хеликоптера извршили три ваздушно медицинска транспорта, а за њих је свакако најважнији успјешан транспорт пријевремено рођене бебе из Требиње за Универзитетско клинички центар /УКЦ/ Републике Српске у Бањалуци.

 

Директор Хеликоптерског сервиса Српске Бобан Кустурић изјавио је Срни да дан јесте био изузетно тежак, посебно када се има у виду хитност транспорта и спашавање људских живота.

"У јутарњим часовима из УКЦ у Бањалуци транспортован је један пацијент у Источно Сарајево, а средином дана извршен је транспорт пријевремено рођене бебе из Требиња за УКЦ Бањалука, док смо у исто вријеме извршили и трећи лет животно угроженог пацијента из Мостара којег смо транспортовали у болницу Дубрава у Загребу", истакао је Кустурић.

Он је нагласио да су посаде Хеликоптерског сервиса Српске, упркос тежини овог посла, озбиљности и одговорности при његовом обављању, данас изузетно срећне јер су сви задаци успјешно завршени, а посебно задовољство је спасити тек новорођену бебу.

"Такви транспорти нису нимало лаки нити безазлени. На нама је велика одговорност јер морамо бити брзи и, при том, безбједно стићи на одредиште", рекао је директор Хеликоптерског сервиса, нагласивши да су на крају дана срећни и поносни што су успјешно договорили задатку.

Хеликоптерски сервис Републике Српске у протеклих седам мјесеци имао је 29 медицинских евакуација.

Посебну пажњу јавности привукла је пожртвованост и хуманост пилота Хеликоптерског сервиса Српске када су у јулу на Институт за неонаталогију у Београд хитно транспортовали близанце Василија и Ирину Круљ из Требиња, који су пријевремено рођени у Подгорици, те их након дестодневног боравка у овој медицинској установи вратили њиховој кући.

Крајем јула, захваљујући дејству хеликоптера Хеликоптерског сервиса Републике Српске и надљудским напорима посаде угашен је и пожар изнад насеља Бањевци код Требиња. Тада је извршено 80 летова, а избачено је 73 тоне воде.