ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/08/2020

УБИЈЕНА СРПСКА ДЈЕЦА - ЖРTВА ИДЕОЛОГИЈЕ МРЖЊЕ ПРЕМА ЧИТАВОМ НАРОДУ

 

БЕОГРАД, 12. АВГУСТА /СРНА/ - Српска дјеца рањена и убијена на купању на ријеци Бистрици на Косову и Метохији 13. августа 2003. године пала су као жртва идеологије мржње према читавом једном народу, његовој култури и трајању, која до данас није напуштена и има бројне политичке спонзоре у Приштини, изјавио је данас директор Канцеларије Владе Србије за Космет Марко Ђурић.

 

Он је поводом 17 година од некажњеног злочина над српском дјецом на ријеци Бистрици, које се навршавају сутра, поручио да читава Србија саучествује у болу житеља Гораждевца, на чију дјецу су терористи кукаквички отворили ватру усмртивши Пантелију Дакића /12/ и Ивана Јововића /19/, и тешко ранили Марка Богићевића /12/, Драгану Србљак /13/, Богдана Букумирића /14/ и Ђорђа Угреновића /20/.

"Ова тужна годишњица је и повод да се још једном са негодовањем сетимо неуспеха међународног правосуђа на Косову и Метохији, које није расветлило ниједан од злочина почињених над српским становништвом након 2000. године", навео је Ђурић у писаној изјави.

Он је истакао да је, затварањем истраге о страдању српске дјеце и мучеништву многих других Срба на Косову и Метохији, учињен гријех против човјечности, а демократски свијет је капитулирао пред идеологијама мржње и тероризмом.

Ђурић је поручио да ће страдање српске дјеце на Бистрици остати као вјечно упозорење записано "у великој и препуној књизи српских страдања на Косову и Метохији", а да ће држава Србија наставити да помаже Србима у Гораждевцу како би се српско име наставило да чује тамо "где се у континуитету чуло вековима".

Дјечаци Пантелија Дакић /12/ и Иван Јововић /19/, убијени су, а још четворо дјеце је рањено 13. августа 2003. године приликом купања на ријеци Бистрици код Гораждевца, када су на њих непознате особе пуцале из аутоматског оружја.

За овај злочин није одговарао нико.