ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика21/09/2020

ЧОВИЋ: ОВАЈ ПУТ НЕЋЕ ПРОЋИ ИЗЕТБЕГОВИЋЕВО ПОНАШАЊЕ

 

МОСТАР, 21. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Хрватског народног сабора /ХНС/ Драган Човић изјавио је данас да прича лидера СДА Бакира Изетбеговића о томе је један од народа у БиХ већина или мањина представља грубо кршење Устава БиХ и да "овај пут неће проћи начин понашања Изетбеговића и других који тако мисле".

 

Коментаришући изјаве Изетбеговића која се тичу измјена Изборног закона БиХ и споразума који су потписали СДА и ХДЗ БиХ у Мостару, Човић је рекао да га забрињава ниво односа према датој ријечи и пруженој руци или потписаном споразуму.

"Споразум који смо потписали прецизирао је да ће СДА и ХДЗ од 17. септембра до 17. децембра договорити елементе Изборног закона како би се ријешило питање легитимног представљања, да би се онда наредне године, која није изборна, све то завршило у парламентарној процедури. Међутим, коментар Изетбеговића послије нашег састанка указао је на нека потпуно другачија промишљања", рекао је Човић новинарима у Мостару након сједнице Предсједништва ХНС-а.

Човић истиче да по питању потписаног споразума нема појашњења, јер је овог пута уз потписнике било шест свједока, а и јавност је све одмах имала на увид.

"Обавезали смо се да ће се након избора у Мостару бити одржан састанак. Надам се да ће много ствари бити ријешено у наредна два мјесеца и да неодговорна бошњачка политика, односно политика представника тих странака, неће изазвати непотребну реакцију и заштиту интереса хрватског народа у БиХ", рекао је Човић.

Он је поручио Изетбеговићу да је прича о томе да је један од народа већина или мањина грубо кршење Утава БиХ.

"Прејавно смо изнијели тај споразум и да сада неко каже да не би то. Не може тако. Имамо Устав и законе и док не буде други тај се мора поштовати. Оно што могу рећи, овај пут неће проћи начин понашања Изетбеговића и других који тако мисле. Овдје нема мањина и већина", поручио је Човић

Он додаје да је сигуран да ће сви његови партнери стати иза става да се мора осигурати легитимно представљање и хрватског народа.

"Надам се да ћемо ставити свима до знања да је негација конститутивности нешто што је недопустиво у БиХ. Порука онима који мисле да ће се на нижи ниво спустити случај `Комшић` да би се потпуно елиминисала конститутивност хрватског народа је неприхватљива и такви покушаји неће имати резултат", рекао је Човић.

Говорећи о односима са СДА, Човић је рекао да је одавно јасан став ХДЗ-а у вези са федералном Владом и другим нивоима власти.

"Партнер са којима желимо дијелити односе мора то на практичан начин показати. Пренио сам то Изетбеговићу. Када направимо јасно партнерство, не на подјели фотеља, већ на начелима влада се може направити за 24 сата. Далеко смо од тога и нисам преоптимистичан што се тиче нове Владе ФБиХ", рекао је Човић.

Он је истакао да је посјета српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика Хрватској вишеструко корисна, те додао да ће сличних сусрета у будућности бити јако много.

"Када сам разговарао са колегом Додиком прије одласка у Загреб, као и колегама које су га примале, јасно сам изнио свој став. Не видим разлог што се доминатни предводник српског народа у БиХ не би састао с било ким на свијету или зашто се један члан Предсједништва који заиста представља свој народ не би нашао са било ким у свијету, па и са /премијером Хрватске Андрејем/ Пленковићем и /предсједником Зораном/ Милановићем", рекао је Човић.

Говорећи о предстојећим изборима, Човић је појаснио да су листе ХНС-а и ХДЗ-а БиХ за локалне изборе одавно предане, а да ће то данас урадити и када је ријеч о Мостару.

"Очекујемо да добијемо више начелника у срединама гдје смо бројнији и више одборника и вјерујемо да је то реално", закључио је Човић.