ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика21/09/2020

МЕЂУНАРОДНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ ДА ПОДСТАКНУ СПРОВОЂЕЊЕ СПОРАЗУМА

 

МОСТАР, 21. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Предсједништво Хрватског народног сабора /ХНС/ БиХ позвало је све међународне институције које дјелују у БиХ на додатне активности и подстицај при провођењу споразума у вези са измјенама Изборног закона који су у Мостару потписали ХДЗ БиХ и СДА.

 

Након данашње сједнице Предсједништва ХНС-а саопштено је да ће странке ХНС-а пронаћи рјешење за поштивање начела конститутивности и легитимног представљања у складу са Уставом БиХ и одлукама Уставног суда БиХ на свим нивоима у БиХ.

"Основ свих даљих политичких активности представља споразум потписан у Мостару којим су се потписници, уз присуство представника међународне заједнице, обавезали договорити и провести измјене и допуне Изборног закона БиХ кроз Парламентарну скупштину БиХ", наводи се у саопштењу.

На сједници је истакнуто да је став легитимних представника хрватског народа одавно јасан по свим питањима измјена Изборног закона БиХ, као и конститутивности.

"Оног тренутка када ријешимо стратешко питање Изборног закона, а на којег смо се обавезали потписом споразума у Мостару и уз присуство представника међународне заједнице која је то снажно подржала, у кратком року можемо имати нову Владу ФБиХ у складу са законским и уставним процедурама", закључено је на сједници Предсједништва ХНС-а.

Из ХНС-а напомињу да тумачења да је неко већина или мањина у БиХ представља грубо кршење Устава БиХ и да је такав став бошњачке политике недопустив.

Тако континуирано понашање, истичу из ХНС-а, само по себи намеће и отвара расправе унутар легитимних представника хрватског народа како заштитити конститутивност и положај хрватског народа у БиХ.

"Рећи да је неко већина или мањина у БиХ је кршење кључног дијела Анекса четири, који јасно препознаје три равноправна конститутивна народа. Како је међународна заједница дала снажну поршку потписаном споразуму у Мостару, а цјелокупна јавност добила увид у потписани споразум, Предсједништво ХНС-а позива све међународне институције које дјелују у БиХ на додатне активности и подстицај при провођењу потписаног споразума", поручују из ХНС-а.