ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво21/09/2020

ОБИЉЕЖЕНИ КРСНА СЛАВА И ДАН ОПШTИНЕ

 

ВЛАСЕНИЦА, 21. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Светом литургијом у Цркви Светих апостола Петра и Павла и ломљењем славског колача, у Власеници је данас обиљежена Мала Госпојина - крсна слава и Дан општине.

 

Одржана је и свечана сједница Скупштине општине на којој су уручене награде и признања привредницима, истакнутим појединцима, предузећима, институцијама, ученицима и студентима, као и спортистима који су доносили многобројна признања у Власеницу.

Највеће признање - Грб општине Власеница припало је Дому здравља Власеница и Бициклистичком клубу "КПЛ".

Плакете су добили бициклиста Никола Градинац, Рајко Лазић, генерални секретар Друштва Црвеног крста БиХ, власеничка организација Црвеног крста, Фудбалски клуб "Власеница", Републичка управа цивилне заштите, доктор Гордана Крстић и Центар за социјални рад.

На сједници су додијељене и захвалнице члановима "Атлетског клуба" Власеница Срети Крстићу и Кериму Сарачевићу, као и новчане награде ученицима који су освојили медаље на европској географској олимпијади и онима који су допринијели развоју општине Власеница.

Начелник општине Власеница Мићо Краљевић изјавио је новинарима поводом свечаности да је општина све своје задатке из прошле године реализовала.

"Буџет за ову годину биће већи од 7.000.000 КМ, а до прије четири године био је нешто преко 4.000.000 КМ, то је показатељ колико садашња власт чини за наш град", изјавио је Краљевић.

Он је додао да је од 2016. до 2020. године планирано 120, а реализовано 40 пројеката.

"Кренули смо у реализацију пројекта `Игришта`, то је нешто највредније што се сада ради у Власеници, око 33.000.000 КМ. Планирано је да се у нашој општини гради десетине хотела", додао је Краљевић.

Општина Власеница данас је добила сагласност од путева Републике Српске да може почети иградњу кружне раскрснице, чија вриједност је 550.000 КМ.

"Раскрсница ће ријешити саобраћајни чвор, то је једна од најтежих раскрсница у Републици Српској и тиме ћемо безбједност саобраћаја довести на виши ниво, што нам је циљ", рекао је Краљевић.

Он је изјавио да су Влада Републике Српске и сви који чине тим Српске, схватили која је вриједност заједничког рада и улагања.

"Због сарадње са Владом и челним људима Српске, очекујемо да ће привредни замајац кренути правим путем у наредној години, да ћу ја и даље бити начелник општине Власеница и да ће започети пројекти бити реализовани", рекао је Краљевић.

Свечаној сједници претходило је обиљежавање Дана безбједности саобраћаја, као дио глобалног јачања безбједности на путевима.

Манифестација је почела заједничком шетњом ученика Основне школе "Вук Караџић" и полазника предшколске установе "Први кораци".

У градском парку, власенички малишани су кроз игре и ликовну колонију учили о саобраћајној безбједности.

Припадници Tериторијалне ватрогасне јединице Власеница извели су показну вјежбу гашења пожара у аутомобилу и спашавања повријеђеног лица, а волонтери Црвеног крста приказали су поступак реанимације и збрињавања повријеђеног лица приликом пожара у возилу.

Стручни тим Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске демонстрирао је значај употребе сигурносног појаса у вожњи преко симулатора превртања, те утицај алкохола на возаче употребом "пијаних наочара".

Поводом Дана безбједности саобраћаја, начелник Краљевић је изјавио да је општина већ три године у пројекту који заједно реализује са Агенцијом за безбједност саобраћаја.

"Укупна вриједност пројеката у саобраћају је 75.000 КМ. На разне начине чинимо све да живот и безбједност наших грађана, а посебно најмлађе популације буде на највишем нивоу", рекао је Краљевић.

Вршилац дужности замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја Милија Радовић је рекао да је ово једна од најбољих сарадњи са локалним заједницама, коју Агенција остварује захваљујући подршци и разумијевању начелника општине Власеница.

Он је додао да је заједничка жеља да се унаприједи безбједност у саобраћају, те напоменуо да је у овој години на подручју Полицијске управе Зворник за 20 одсто мање саобраћајних незгода у односу на прошлу годину.