ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика21/09/2020

БЕОГРАД ОДБРАНОМ СВОГ СУВЕРЕНИТЕТА БРАНИ И МЕЂУНАРОДНО ПРАВО

 

БЕОГРАД/ЊУЈОРК, 21. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Србије Александар Вучић поручио је, поводом 75 година постојања УН, да Србија одбраном свог суверенитета и територијалног интегритета брани и међународно право и темељне принципе на којима почивају УН.

 

Вучић је, у видео-обраћању на састанку Генералне скупштине УН на високом нивоу, рекао да Повеља УН треба да буде устав савремене међународне заједнице и скуп основних принципа, који регулишу међународне односе и процесе у међународној заједници.

"Нажалост, на крају 20. века, ми смо у Србији искусили унилатералне мере и акције, које су подривале и довеле у питање ефикасност мултилатерализма и механизама међународне сарадње, као и само међународно право", рекао је Вучић.

Он је напоменуо да су институције самопроглашеног Косова прогласиле независност једностраним актом и прекршиле Резолуцију УН 1244, озбиљно минирајући на тај начин безбједност Србије и региона у цјелини.

Вучић је истакао да је Србија потпуно опредијељена за проналажење компромисног рјешења за питање Косова и Метохије, те поручио да Србија води одговорну политику и улаже напоре да сачува интересе својих грађана и регионални мир и стабилност.

"Одбраном суверенитета и територијалног интегритета, поштујући Резолуцију 1244 Србија брани и међународно право, Повељу УН, али и коначно ауторитет Савета безбедности", нагласио је Вучић.

Он је истакао да је свијет данас суочен са глобалним позивом на буђење да обједини снаге и отвори нову визију бољег, просперитетнијег, стабилнијег и безбједнијег свијета, у којем нико не би био остављен по страни.

Вучић је рекао да је ова годишњица прилика да свијет поново потврди колективну приврженост мултилатерализму, принципима којима су се сви обавезали Повељом УН прије 75 година.

"Поносимо се чињеницом да је Југославија, чији је наследник Србија, била међу првих 50 потписника Повеље УН. Она је један од оснивача ове међународне организације, која делује више од седам деценија као универзална платформа за дијалог на равноправној основи, играјући важну улогу у одржавању мира и стабилности, заштити људских права и економског развоја широм света", рекао је Вучић.

Он је навео да не треба да чуди чињеница да су српски народ и његови дипломатски представници активно учествовали у свим међународним активностима које су водиле ка оснивању УН с циљем успостављања мира међу нацијама.

Вучић је истакао да Србија остаје привржена принципима и основама Повеље УН које су важне данас, колико су биле и у вријеме усвајања тог документа.

Он је додао да се 75 година од оснивања УН обиљежава у вријеме када се цијели свијет бори са пандемијом, изазовом који је ставио на тест спремност на заједништво, али и поново потврђује да су УН данас потребне исто онолико колико су биле када су основане и да тај значај не може бити доведен у питање.

"Дубоко смо уверени да само сарадњом, координацијом и поштовањем можемо да нађемо глобални одговор на ову глобалну претњу", истакао је Вучић.